Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chciałem sie dowiedzieć jak to jest z tym OC? Jezeli nabyłem pojazd 6 maja zarestrowany wczesniej w polsce który miał polisę wykupiona do 10 pażdziernika tego roku. A teraz mamy 15 pażdziernik i z powodu wyjazdu nie ubezpieczyłem auta nie przerejstrowałem i nie zaskarbowałem umowy. Tak więc chciałem sie dowiedzieć do kiedy w takim przypadku miałem ważne oc i co wogóle w takim przypadku teraz zrobic? Proszę o pomoc i z góry dziękuje
Opublikowano
Jak na razie to jeździsz bez ubezpieczenia i w razie kontroli grozi Ci zapłata nawet to 3300 zł na Fundusz Obowiązkowych Ubezpieczeń ( czy jakoś tak :)) . Powinieneś jak najszybciej wykupić polisę , bo w przypadku zatrzymania do kontroli ( albo co gorsze - stłuczki ) - masz przechlapane . Ponadto kazdy zbywca auta składa druk PCC w Urzędzie Skarbowym i Ty , kolego powinieneś także dokonać rejestracji i zgłosić w US umowę kupna-sprzedaży ...Nie wiem na jakiej zasadzie dotąd jeździłeś , ale to dosć ryzykowna gra ...Nie wiem jak wytłumaczysz w US zwłokę w zgłoszeniu umowy - wymyśl jakiś pilny wyjazd za granicę i postaraj sie wytargować jakąś małą karę . I lepiej rób to szybko , dopóki sami jeszcze nie wpadli na to , że jeden gosć zgłasza sprzedaz , a drugi jeszcze nie zgłosił kupna - wprawdzie w Polsce urzędnicy komputery mają głównie do pasjansa , ale nie sposób wykluczyć pechowego dla Ciebie przypadku .
Opublikowano
Najpierw urząd skarbowy , następnie rejestracja i ubezpieczenie ...No i do kiedy jest przeglad techniczny , bo bez tego nie zarejestrujesz .
Opublikowano
wracając do sprawy włanśnie z kontaktowałem sie z moim sprzedajacym i powiedział ze nie wyrejstrowywał samochodu i nigdzie nie zgłaszał sprzedazy samochodu ani w urzedzie skarbowym ani w ubezpieczalni!! Tak wiec mozliwa jest tak opcja zeby poprostu przepisac umowę jeszcze raz tylko z inna data np 5 pazdziernika(10 kończy sie oc na tego gościa) i wten sposób uniknąłbym chociaz draki z US?? I czy to mozliwe ze nie zgłaszał nigdzie umowy sprzedazy??
Opublikowano
Możliwe , chociaż dziwne , szczególnie w kontekście wyrejestrowania w wydziale komunikacji , ale jeśli jest tak jak mówi , to obaj trochę lekko podchodzicie do sprawy :) Zróbcie umowę jeszcze raz z datą październikową.