Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupiłem jakiś czas temu bmw z uszkodzoną pompą paliwa. Było ciepło więc odpalałem na gazie i nie przejmowałem się tym. Nadchodzi zima więc kupiłem nową pompę paliwa. Pompa chodzi tylko problem jest w tym, że po podłączeniu pompy silnik nierówno pracuje, nieważne czy na gazie, czy benzynie (na pewno nie spala benzyny i gazu razem - sprawdzone). Po jej odłączeniu i odpaleniu auta na gazie wszystko powraca do normy.Byłem już u kilku "magików" i nikt nie wie co jest grane.

Auto ma instalacje opartą na BLOS'ie w kolejności stożek->przepływka->Blos. Silnik z vanosem jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie.

Z góry dziękuje za pomoc :8)

Opublikowano
yyyy dziwna sprawa. Jaką masz centralkę od gazu? w sensie jaki przełacznik? Ja obstawiam ze pracuje na dwóch paliwach. podłącz pompkę Przełącz na gaz, popatrz jak pracuje. Zdejmij wsuwkę z elektrozaworu i z parownika. Jeżeli przez dłuższy czas odpalałeś z gazu to prawdopodobnie uszczelka na rdzeniu parownika nie trzyma gazu, jeżeli dodatkowo jest uszkodzony zawór przy filterku ( a zdarza sie to czasami) to możesz ciągnąć oba paliwa. Nie wiem czy masz cewkę na butli ale ja polecam zakręcić zawór w butli wypalić gaz z rurki (odpalić na gazie i czekać aż zgaśnie albo praca silnika się unormuje. :wink:
Opublikowano

Zrobione, żaden na to mechanik nie wpadł że benzyna może być zła. Zalałem nowej oraz wymieniłem filtr paliwa i dolałem środek do czyszczenia wtryskiwaczy.

:D

Opublikowano

....po podłączeniu pompy silnik nierówno pracuje, nieważne czy na gazie, czy benzynie (na pewno nie spala benzyny i gazu razem - sprawdzone). Po jej odłączeniu i odpaleniu auta na gazie wszystko powraca do normy.

...żaden na to mechanik nie wpadł że benzyna może być zła. Zalałem nowej oraz wymieniłem filtr paliwa i dolałem środek do czyszczenia wtryskiwaczy.

:D

a co ma ... "zła benzyna" :lol: do pracy silnika na gazie?

ważne ze problem się rozwiązał