Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Do mojej E46 320D Touring 2003r. zakupiłem komplet opon zimowych z felgami stalowymi o oznaczeniu 7Jx16EH2 - ET 44. Wiem że nie są to felgi przeznaczone do tego konkretnie auta ale dowiadując się przed zakupem na co mam zwrócić uwagę wszędzie czytałem o ET i rozmiarze felgi minimum 16 cali. Zakupione felgi są 16 calowe, ET 44 mieści się w dopuszczalnych granicach zalecanych dla tego auta, a jednak felga zahacza z przodu o zacisk hamulca. Domyślam się, że chodzi o profil felgi. Czy da się z tym jeszcze coś zrobić (np. tuleje dystansowe itp.), czy darować sobie i szukać jednak innych felg?

Pomocy bo zima się zbliża i nie mam jak założyć zimowych opon.

temat przenosze do dzialu felgi i opony.

Opublikowano
Hmmm, dziwna sprawa, bo przy tych parametrach wszystko powinno pasować. Tuleje dystansowe coś by dały, ale tylko w sytuacji, kiedy zacisk haczy o felgę w minimalnym stopniu. Przy ET 44 można spróbować dołożyć dystans max. 10mm - wtedy koło wysunie się o 1cm na zewnątrz i nie powinno obcierać o nadkole, pytanie tylko, czy cokolwiek to pomoże w kwestii zacisku. Z kolei szukając innych felg najbezpieczniej będzie je przed zakupem przymierzyć, żeby uniknąć podobnego problemu.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano
Być może ktoś przed tobą przełożył większe tarcze i zaciski np od 330d i dlatego zahacza bo do 320d powinny pasować

Chyba nie tak do końca, wiem że od 320D są już większe niż w wersjach z mniejszymi silnikami, bo do "mniejszych" podchodzą felgi 15' a do 320D muszą być minimum 16'. Tylko tu jest 16 a i tak nie pasuje :? Gdzieś w internecie znalazłem już opisany taki problem (ta sama wersja auta i te same felgi), ale odpowiedzi w tamtym temacie nie rozwiązały mojego problemu.

Myślę że dystans do 10mm powinien wystarczyć. Mam też możliwość wykonania go we własnym zakresie (nie u "Pana Kazia na tokarce" :wink: - pracuję w dużej fabryce z nowoczesnym parkiem maszynowym). Czy w związku z tym ma ktoś może dostęp do rysunku technicznego takich dystansów - średnice, tolerancje, materiał?

Edit:

No i d..a :( Wyszło że potrzebuję 12-13mm, konieczne więc dystanse z centrowaniem jakieś 15mm. Zastanawiam się więc raczej nad wymianą 2 szt. felg (na tył obecne pasują).