Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

samuel - czekam na 4x czujniki mialem problem ze calkowicie nie dzialal PDC.. Jak masz modul na 3 wtyki to zostaw srodkowa bo to zasilanie i 1 badz 3 (jedna z nich odpowiada za przod druga za tyl ) u mnie za tyl odpowiadala 3 i wszystkie z tylu dzialaly po podlaczeniu tej ostatniej wtyki calkowicie deaktywowalo modul. Po podlaczeniu INPY napiecie na wyjsciu pokazywalo 0.1~5v/12v(z tego co pamietam tam jest 12v) i przelecialem wszystkie przewody lacznie z tym ktory leci wzdloz auta miernikiem (dorobilem przewod 3m i wtykalem w "pin wejscie-miernik-pin wyjscie" i sprawdzalem wszystkie przejscia czy wogole sa i czy gdzies nie idzie na inny przewod przebicie) wiazki tyl i przod tez posprawdzalem dodatkowo poizolowalem i na samym koncu okazalo sie ze 2x czujki przod padniete-tzn raz laczyly raz nie (zdejmij zderzak 10 min roboty i wyjmij wiazke z czujnikow ) nastepnie wlacz zaplon i pokolei wkladaj wtyke w czujke pojedynczo i nasluchuj cykania(zwilz palca w buzi i delikatnie tknij sensor) i tak dalej az wsadzisz w czujke ktora jest winna calego zamieszania. po podlaczeniu kazdej kolejnej sprawdzaj czujki od poczatku czy cykaja nadal jezeli przestana to oznacza ze padnieta badz ducha wyziewa. SORY ZA BLEDY/POLSZCZYZNE/ITP prosze nie banowac :norty: :norty:

ect SAMUEL jak cos pisz na pw bo smigam do PL i bd na forum co jakis czas pozdro

• 4 lata później...
  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,

czy jest ktoś na forum kto umiałby sprawdzić/zregenerować moduł PDC?

Od dłuższego czasu nie działa PDC. Dziś ściągnąłem przedni zderzak i wiązkę posprawdzałem.

Cala wiązka która idzie do czujników jest ok, a czujnik po lewej stronie obok tablicy nie tyka, cala reszta tyka normalnie. Zamieniłem czujniki i dalej nie tyka w tym gnieździe po lewej stronie.

Błąd 9E39

: polaczenie przedniego środkowego czujnika odległości po lewej stronie

: zwarcie z masa 

: nieciągły

Kody zczytał kolega bo nie mam kompa.

Zajrzałem tez do sterownika w bagażniku, wygląda na dobry, ale to tylko optycznie sprawdziłem.

Może ktoś pomoże 😉

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zamieniałeś czujniki i dalej jest błąd to musi być gdzieś problem w wiązce/ kostce tego konkretnego czujnika. Sprawdź dokładnie. Może być jakieś niewielkie przetarcie, albo zielono w kostce. Przy uszkodzonym sterowniku występuje błąd 93eb, przerabiałem temat niedawno u siebie. U mnie uszkodzony był czujnik z tyłu, raz działał, raz nie aż w końcu padł całkiem. Jego zwarcie po dłuższym czasie spowodowało uszkodzenie sterownika pdc i błąd 93eb. Używany czujnik plus naprawa sterownika rozwiązała problem. Przyjrzyj się jeszcze raz wiązce bo po jakimś czasie może wystąpić uszkodzenie sterownika tak jak u mnie a to dodatkowe koszty.

Edytowane przez tomaszj1990
Opublikowano

W kostce jest ok. Czy dalej jest błąd tego nwm bo błędy były sprawdzane parę tygodni temu.

Posprawdzam jeszcze,

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

problem był z połamanym kabelkiem z 4 pinu kostki wiązki czujników przód w kierunku sterownika, około 15-20 cm od kostki.

....a juz chciałem sterownik wysłać do sprawdzenia....

Pozdro