Skocz do zawartości

Mam pytanie o moc silnika m20b20???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam sznownych uzytkowników forum BMW-klub.pl!!! :wink:

Mam takie pytanie posiadam BMW e34 520i silnik m20b20 o mocy 129koni i czy to jest mozliwe że ma wiecej pod maską bo przy jezdzie odczuwam jakby było więcej.Mało tego próbowałem sie scigać z kolegi autem posiada też e34 silnik 2litry m50 ma przy nim 150koni i moja bunia zdecydowanie go gasi :mrgreen: ma lepsze odejscie i przyspieszenie.Sprawdzałem silnik ale o dziwo ma kolektory ssące od 2litrów.Moje pytanie dotyczy w jaki sposób i czy wogóle był modifikowany ten silnik??? :D

Opublikowano

Ja miałem kiedyś e30 z m20b25. Standardowo 170KM na hamowni wyszło 198KM.

Okazało się, że się ktoś u naszych zachodnich kolegów pobawił się w polerowanie dolotu i kolektora wydechowego oraz gniazd zaworowych. Brak katalizatora i coś elementami wałkowymi było dłubnięte (inaczej ustawione były zawory, nie wiem jak mapa paliwa ale prawdopodobnie też), niestety nie zdążyłem sprawdzić jak bardzo. Reszta standard. Auto miało taka elastyczność, że mogę o tym u siebie zapomnieć :mad2:

W tzw dupę dostałem tylko raz :) od 325ix podczas ulewy :norty:

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
Dzięki kolego za odpowiedz :wink: I masz tu dużo racji z tymi modyfikacjami silnika to jest całkiem mozliwe.Dzisiaj coś mnie natkneło i zadzwoniłem do poprzedniego właściciela mojego BMW. Pytałem go czy nie wie o jakiś modyfikacjach tego silnika na to on odpowiedział że jak przyjechała z Niemiec to już miała taką moc sam był nawet na chamowni i pokazało ponad 160 koni prawie 170.No z silnika 129konnego po przeróbkach tyle wyciągnąć to dobry wynik :D