Skocz do zawartości

320d - jeden kluczyk nie odpala drugi odpala.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, sprawdzałem INPĄ błedy w moim e46 320d bo co jakiś czas wyskakuje blad świec żarowych. I tak też było tym razem, błąd był więc skasowałem ale pewnie świece albo przekaźnik trzeba bedzie sprawdzic i wymienić.

Sprawa jednak dotyczy tego że podczas przeglądania INPĄ błedów wcisnołem chyba shift+F6 zamiast shift+F8. Nie świadomy tego co się stało wyłączyłem inpe odłączylem kabel i zakończyłem przegladanie inpa. Rano wsiadam do auta i niestety kluczykiem nie moge odpalić , rozrusznik kreci jak szalony, kontrolki świecą jednak auto nie odpala. Podpiołem na szybko INPę i wyskoczył bład cos z EWS, skasowałem go. Więc próba odpalenia drugim kluczykiem i wszysko ok. Auto pali i jeździ jak wcześniej. Jednak kluczyk który był w stacyjce podczas zabawy inpą nie odpala. Przeglądając forum doszedłem że imobilajzer może nie widziec tego kluczyka. W jaki sposób to naprawić, czy za pomoca Inpy da się to zrobic. Prosił bym jeżeli jest to możliwe jak i co po kolei zrobić.

Pozdrawiam

BMW to pełnia życia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu kolega zrobił podobnie jak ty i poradził sobie z problemem, sprobuj tak samo.

Polaczylem sie poprzez gniazdo 20sto pinowe z autem.Wszystko pieknie smiga Niestety moja niewiedza przyniosla stres i trochwe nerwow.Po podlaczeniu inpa i zczytaniu bledow postanowilem wykasowac je w zakladce engine/error memory//clear error memory. Nie wiem co mnie podkusilo kasowac adaptacje erasing adaptation oraz klikac w zakladce engine/ews 3 start value synchronize .Po zabiegu tym silnik nie chcial odpalic krecil jedynie rozrusznikiem.Wyskoczyl blad 209. Po ponownym wejsciu engine/ews 3 start value synchronize wyprobowalem ews startwert uebertragen oraz ews startwert zurucksetzen. Auto odpalilo i jezdi .Nie mam pojecia co sie sknocilo,podejrzewam ze cos z immobilajzerem.Niemniej przed nastepnymi testami zapoznam sie chyba lepiej z obsluga inpy zeby ponownie,nie denerwowac sie niepotrzebnie .