Skocz do zawartości

730 m30 nie pali pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich otoz kupilem Bawarke w automacie i LPG zwykla instalacja brc.Samochod kupilem z glupoty ale trzeba troche porobic.

Wiec staram sie opisac wszystko dokladnie:):

Przeplywomierz po starzale gazu klape wyrwalo.Gdy samochod chce zapalic zapali na doslownie 3-5sek i to maks chodza chyba z 3 cylindy

i to te tylne w strone samochodu.Niby przed strzalem auto chodzilo ale widze ze przeplywka byla przycisnieta cegla pod maska.Na samostarcie autto pracuje napewno na 3-4 cylindry i wkreca sie na obroty a tak nic. co wyczyscic posprawdzac przeplywomierz jak cos to do naprawy.Chodzi mi zeby samochod pracowal albo tylko na gazie albo tylko na benzynie zeby jedzil poprawnie.Prosze o pomoc!Jesli jest ktos z okolic Katowic Chorzowa to prosze o pomoc.Pozdrawiam

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

e36 touring 325tds 1999r---obecnie

Opublikowano
Wlasnied zalezy mi zeby go nie wymieniac tylko czytalem na innym forum jak idzie go rozebrac przeczyscic i wyszlifowac i poskladac spowrotem.Tylko mam pytanie czy bawarke dalo by sie odpalic bezposrednio z gazu??

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano

Witam.Ja jak kupiłem bmw e32 730i m30b30 to przepływomierza nie miałem zrobione to było tak tam gdzie się znajdują odmy karbowane co odchdzą od przepustnicy jest mieszalnik od gazu i pużniej odma karbowana taka sama jak odchodzi od przepustnicy.

Jeżeli chczesz jeżdzic na samym gazie zrób tak : miej 2 duże odmy nie popenkane i mieszalnik od gazu muszisz go wyjąc z przepływomierza jeżeli samochód wczesniej chodił na gazie i na benzynie. Teraz zostaje założenie zdejmij wszystko co masz przymocowane zdejmij 2 odmy i mieszalnik i przepływke.

Jeżeli już to zrobiłes zostaje instalacia załóż 1 odme która odchodzi od przepustnicy dalej żałóż mieszalnik po tą odme póżniej 2 odme która odchodzi od mieszalnika i podłącz ją do gumy karbowanej od filtra.

Teraz jak zrobiłeś odpal samochód na gazie i powinno wszystko grac :D .

Pozdrawiam Norbert

Opublikowano
Jakbys mi jeszcze dokladniej opisal co to odma:):D Tylko wlasnie narazie nie wiem czy on bedzie chodzil musze zacholowac na stacje zeby gazu nabic chodzil niby na tym i na tym:)Pozdrawiam.

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Nie zakładaj bez przepływki,bo to nie ma sensu.Ja sobie zamiast przepływki dorobiłem w pracy specjalną rurę i spalanie wtedy miałem ponad 30L/100KM.Po drugie nie wiadomo jaką masz centralke od gazu i czy masz możliwość odpalenia na gazie.Jeśli chcesz naprawić starą przepływke musisz wyszlifować tą klapke,która jest w środku tak,żeby nigdzie nie ocierała i się nie blokowała.Później poprzewiercaj oryginalne nity wiertłem "3" i zanituj nitami "3,2".Oczywiście tą klapke daj na sylikon,bo nie może nigdzie dostawać się lewe powietrze.Robiłem to wielokrotnie.Jest trochę zabawy (ok.1godz.),ale do zrobienia.Powodzenia!
Opublikowano
O i wlasnie o to chodzilo:)Tylko boje sie ze moga byc zapchane wtryski lub co bo benzyny nie dostaje na 3 pierwsze cylindry:/A niewiem czy auto chodzilo wiecej na gazie czy na benzynie:(

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Moze to tylko przez przeplywomierz iskre ma na wszystkich swiecach

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
O i wlasnie o to chodzilo:)Tylko boje sie ze moga byc zapchane wtryski lub co bo benzyny nie dostaje na 3 pierwsze cylindry:/A niewiem czy auto chodzilo wiecej na gazie czy na benzynie:(
A skąd wiesz,że nie dostaje benzyny na 3 pierwsze cylindry?Zrób najpierw ten przepływomierz,bo on jest odpowiedzialny za całą prace silnika.
Opublikowano
Swiece wykrecalem i 3 pierwsze suche a na 3 jest tylko ze chodzi praktycznie 2 na 3 cylindry i ma okolo 400 obrotow nie idzie go wkrecic na wiecej.Dzis caly przeplywomierz rozbiore wyczyszcze benzyna uszczelnie czerwonym silikonem i zanituje.A oprocz tego jak nie bedzie chodzil to co to jeszcze moze byc??

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Jak nie chce Ci się wkręcić na obroty i wogóle Ci gaśnie po paru sekundach,to jest to na 99% od przepływki.I tak dobrze,że wogóle odpala.Zrób przepływke i myślę,że będzie dobrze.
Opublikowano
Poprostu chodzi na wolnych ale jak chce sie dodac gazu to zdycha.A mam jeszcze jedno pytanie za przeplywka jest w takiej gumie taka klapka metalowa i ona jest luzna czy ona nie powinna sie jakos zamykac i otwierac???

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Ona odpala nawet na 2 cylindry i gasnie jak wogole tego deklika nie ma z przeplywki jak go poloze i przycisne czyms ciezkim to trzyma wolne obroty ale na 2-3 cylindry ale nie jest uszczelniona dzis sie za to wezme i dam znac co i jak.Pozdrawiam :)

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Poprostu chodzi na wolnych ale jak chce sie dodac gazu to zdycha.A mam jeszcze jedno pytanie za przeplywka jest w takiej gumie taka klapka metalowa i ona jest luzna czy ona nie powinna sie jakos zamykac i otwierac???
To jest antywybuch,który powinien chronić przepływke przed rozwaleniem,ale widzisz właśnie jak działa.Ja też to miałem,ale ściągnąłem,bo to nic nie daje.Ty napewno będziesz musiał zostawić,bo jak ściągniesz,to będziesz miał za krótką gume i nie połączysz przepływki z przepustnicą,ale ten antywybuch w niczym nie przeszkadza.
Opublikowano
OK:) Wiec dzis sie za to wezme i opisze efekty a procz tego co jeszcze mozna przy okazji zrobic wiem ze przy filtrze powietrza nie ma zatrzaskow i jest jeden dokladnie moze tez to miec jakis wplyw??

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Aha i jeszcze jedno:)Przeplywka chodzi dobrze nigdzie sie nie blokuje i nie ociera ale niewiem czy ona nie jest krzywa bo nie mam nic do porownania:/

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
Witam rozebralem przeplywke wyprostowalem wszystko i sklejiem klejem do szyb i zanitowalem bawarka pali na gazie i na benzynie tylko ze zatankowalem za 25zl gazu na test i zrobilem po miescie 30km to jest chyba cos nie tak i wedlug mnie jest w automacie ale slabo sie zbieram i ciagle pokazuje spalanie ok.20 a jak leciutko depne to juz 30 i na P lub N obroty sa na 2000 na benzynie i na gazie co to jeszcze moze byc?

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo

Opublikowano
no i raczejchodzi na jedna polowe silnika

E36 1.8is 93r ---bylo

E36 1.8tds 96r---bylo

e39 523i 96r---bylo