Skocz do zawartości

BMW 730 Turbo możliwe?? POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów.. Mam taki mały plan by do swojej Buni z silnikiem R6 wstawić turbo.. Ma ktoś może jakieś doświadczenie w takich przeróbkach?? Ile to może mniej więcej kosztować i jakie części i od czego mam wstawić by to miało ręce i nogi??? Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam!
Opublikowano
Na forum 5 masz dokładny opis kompresora Co do turbo to całkowicie możliwe.
Pozdrawiam
Opublikowano
W m30 kiedyś seryjnie montowali turbo,może dorwiesz taki zestaw.Zakładany był do silnika m30b35,wersja e23 745i.
Nur bmw e32
Opublikowano
  • Autor

No tylko od E23 dostać jakieś konkretne części to graniczy z cudem ale cóż będę szukał.. dzięki za podpowiedź...

A co myślicie o wstawieniu przepustnic od M3 dało by to coś?? Wiem trochę mam dziwne pomysł ale później z nich wybiorę najlepszy i go zrealizuję;)

Opublikowano
  • Autor
No załużmy się mamy kompresor pod co go trzeba podłączyć bo wiadomo napęd z paska.. Ale mi chodzi w co on ma tłoczyć?? I czy kompresor może być sam bo ja widzę dużo z turbem montowane od razu?? No i najlepiej by to był od takiego samego silnika(chodzi o pojemność) jaki mam w samochodzie prawda?? Czy np. da radę taki od 2.0?
Opublikowano
No załużmy się mamy kompresor pod co go trzeba podłączyć bo wiadomo napęd z paska.. Ale mi chodzi w co on ma tłoczyć?? I czy kompresor może być sam bo ja widzę dużo z turbem montowane od razu?? No i najlepiej by to był od takiego samego silnika(chodzi o pojemność) jaki mam w samochodzie prawda?? Czy np. da radę taki od 2.0?

Jak to w co ma tłoczyć :)W komory spalania przez kolektor ssący :D

Nur bmw e32
Opublikowano
  • Autor
Z gazem sekwencją zda to egzamin?? i od jakiego motoru to może być ten kompresor?
Opublikowano
zda ale to troche nie madre gorzebylo by z turbo gas
Opublikowano
Poczytaj sobie o kompresorach Firmy Eaton np. model M90 lub M112,dość często można spotkać takie kompresory w driftowozach.Na początek możesz wymienić wałek na ostrzejszy,odchudzić lekko koło zamachowe,zamontować nowy chip do sterownika (kolega Bagor z forum dysponuje takimi chipami),zamontować przepustnicę po drugiej stronie kolektora,wszystkie informacje na temat tuningu m30 znajdziesz na niemieckiej stronie e30.de.
Nur bmw e32
Opublikowano
  • Autor
Co do koła zamachowego to nie problem by je stoczyć... Lecz jak niby założyć z drugiej strony kolektora przepustnicę i co to ma dać?? I gdzie można dostać te wałki ostrzejsze?? :D
Opublikowano

Zobacz jak wygląda silnik m30 rasowany przez Alpinę:

http://img30.imageshack.us/img30/8391/alpinab635.jpg

Chodzi w tym wszystkim o to,aby powietrze zasysane do komór spalania miało niższą temperaturę,a jak wiesz czym mniejsza temperatura tym większa gęstość powietrza,tu masz opis jak przerobić kolektor:

http://wp1016621.wp027.webpack.hosteurope.de/fotost/f01213/f01213.htm

Ostry wałek kupisz tu:

http://www.catcams.pl/index.html

Nur bmw e32
Opublikowano
  • Autor
Szkoda że nie ma jakiegoś filmiku z pokazem jak chodzi ten silniczek...;(