Skocz do zawartości

POMOCY !!! check control i nie tylko...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...

:( :(

mam problem.. a raczej problem ma moja siodemeczka...

objawy:

w czasie jazdy... pojawia sie od czasu do czasu info:

check control...

lub info o spalonych swiatlach stopu mimo ze sa sprawne...

lub "spala sie" zarowka mijania tylko i zawsze prawa od pasazera...

lub zapala sie na desce kontrolka ABS...

i TAK W KOŁKO na zmiane...

:cry: :cry:

co sie dzieje ? prosze o pomoc...

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano
Sprawdź ładowanie, a najlepiej przejrzyj szczotki, bo mam wrażenie, że chwilami zanika. Napisz jeszcze dokładniej czy wyświetla Bremslicht, czy Bremslicht Elektric.

ładowanie jest oki...

i dalej nie wiem co sie dzieje... ma ktos pomysł ?

:think:

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano

Wymień włącznik stopu przy pedałach - zniknie komunikat Bremslicht Elektric

Popraw styki przewodów w prawej lampie lub wymień żarówkę - zniknie Ablendlicht.

Gdy zrobisz te dwie rzeczy, to przestanie pojawiać się komunikat Check Control OK. Usterka dwóch pierwszych rzeczy która pojawia się i znika powoduje pojawienie się tego komunikatu.

Napewno wyskakuje Ci jeszcze komenda Betriebsanlaitung, co oznacza "sprawdź w książce użytkownika" dotycząca pozostałych komunikatu(ów).

Jeżeli te czynności nie pomogą - w co wątpię, to pozostanie Ci wymiana modułu Check Control.

Co do ABS-u to albo uszkodzony czujnik w kole, lecz objawiało by się to zapaleniem kontrolki podczas jazdy i zgaśnięcia dopiero po wyłączeniu zapłonu, lub braku ładowania, ale nie w chwili mierzenia go miernikiem, tylko w czasie jazdy. Należy sprawdzić szczotki na regulatorze w jakim są stanie, lub połączenia przewodów plusowych oraz przewodu wzbudzenia ładowania.

Kontrolką ładowania, że gaśnie nie należy się sugerować. Pojawiająca się i zanikająca kontrolka ABS-u mozna tłumaczyć pojawieniem się i zanikiem w czasie jazdy ładowania.

Opublikowano
Wymień włącznik stopu przy pedałach - zniknie komunikat Bremslicht Elektric.

czujnik jest oki...

Popraw styki przewodów w prawej lampie lub wymień żarówkę - zniknie Ablendlicht.

zarowki to ja zmieniam co chwile... a przewody sprawdzal elektryk.. sa oki...

Gdy zrobisz te dwie rzeczy, to przestanie pojawiać się komunikat Check Control OK. Usterka dwóch pierwszych rzeczy która pojawia się i znika powoduje pojawienie się tego komunikatu.

ostatnio tylko pojawia sie info: check control... gdy wylaczam silnik...

Jeżeli te czynności nie pomogą - w co wątpię, to pozostanie Ci wymiana modułu Check Control.

wymienilem modul chcek control... i nadal (jak narazie tylko) pojawia sie info: check control...

i nadal nie wiem co sie dzieje z autem...

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano

Skoro pojawia się napis Check Control OK po załączeniu zapłonu i wyłączeniu to znaczy, że wszystko jest dobrze. Jest to komenda, która informuje Cię o sprawności wszystkich układów.

Włącznik stopu jest dobry, ale co któreś użycie nie załącza, co zaraz jest wychwytywane przez moduł CC - jest to podwójny włącznik w którym jeden obwód załacza światła stopu, a drugi sygnalizuje moduł CC o wciśnięciu pedału i tym samym sprawdza, czy zasilanie poprzez pierwszy obwód się pojawiło.

Co z tym ABS-em?

Opublikowano
Skoro pojawia się napis Check Control OK po załączeniu zapłonu i wyłączeniu to znaczy, że wszystko jest dobrze. Jest to komenda, która informuje Cię o sprawności wszystkich układów.

nie.. pojawia sie tylko napis Check Control, bez ok... i tylko po wyłaczeniu zapłonu...

a co do ABS to jak narazie tez sie nie pojawia...

ale mam obawy ze te wszystkie objawy moga w kazdej chwili sie pojawic.. i nie wiem jak temu zaradzic... :mad2:

pozdrawiam

cosmo