Skocz do zawartości

316i problem z el.szybami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem tu nowy. Mam problem z szybą od strony pasażera. Nie mogę otworzyć szyby przycisk dziwnie chodzi jakby był już wyrobiony a gdy go wciskam przy szybie słychać co chwile takie "puknięcia" jakby szyba próbowała się otworzyć albo domknąć ale nawet nie drgnie. Przez to muszę na noc wyjmować akumulator żeby się nie rozładował.Czy wie ktoś dlaczego tak się robi?? Jest to moje pierwsze bmw i wole nie szperać przy nim bez konsultacji z kimś kto ma bmw już kilka lat i się na nim zna. Proszę o pomoc i z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich :)
Opublikowano

Spróbuj zdjąć boczek i sprawdzić czy z mechanizmem wszystko ok.Może coś blokuje szybę i nie chce się opuścić.

Widziałem już taki przypadek, po zdjęciu boczka okazało się że szyba jest podparta listewką ,bo mechanizm był nie kompletny.Pozdrawiam.

Opublikowano

Ciężko powiedzieć, bo "stuki" to za mało informacji.Podłącz amperomierz pomiędzy "-" akumulatora, a masę samochodu.Wyłącz wszystkie odbiorniki i zobacz na wskazania, jeśli pokaże pobór to wyciągaj po kolei bezpieczniki, możesz zacząć od tych od sterowania szybami.Rozpiskę bezpieczników znajdziesz na tym forum.Będziesz wiedział który obwód ciągnie prąd na postoju.Oczywiście kluczyk wyjmij ze stacyjki.

Jaka dokładnie przyczyna, tego nie wiem, w najgorszym wypadku wyciągniesz tylko bezpiecznik :D .Sprawdź to, zdejmij boczek ,zobacz czy tam wszystko gra.Jak zdejmiesz próbuj opuścić szybę, będziesz widział więcej.Czy jak wciskasz przycisk do szyb "w górę" to masz takie same "stuki", jak przy wciśnięciu w dół?

Opublikowano
Takie same stuki mam przy probie otwarcia szyby jak i zamkniecia. Ale problem jak narazie znikł. Nie wiem dla czego ale szyba zaczela sie normlanie otwierac i zamykac i juz zadnych "stuków" nie ma,ale ciekawe na jak dlugo. Za pomoc dziekuje :) jakby spowrotem nie dzialala to bede wiedzial co robic :).