Skocz do zawartości

E30 318i - problem z przyspeszaniem i dużym spalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu wymieniłem moje 316 Touring '92 na 318 Touring '93 i borykam się teraz z pewnymi problemami. Pierwszym z nich jest uczucie pływania przy przyspieszaniu. Mam wrażenie że auto przyspiesza falami do około 3000 obr/min, powyżej jest ok. Gdzie można zacząć szukać przyczyny tego feleru?

Drugim jest duże spalanie. 80km zrobiłem na 13 litrach PB... Z tym że tu chyba znalazłem winnego. Wysiadając z auta czuć było dosyć mocno zapach benzyny po stronie pasażera. Po odkryciu klapki kryjącej pompę paliwa okazało się że przewód biegnący ze zbiornika paliwa do zbiorniczka wyrównawczego jest cały mokry. Chodzi o ten gruby, gumowy. Właśnie wybieram się do sklepu po zamiennik tylko chciałbym upewnić się że nie tryśnie mi tam wacha bo bryka jest zatankowana do pełna.

Proszę o sugestię odnośnie obydwu problemów, pozdrawiam.

Opublikowano
Słabe przyspieszanie może byś spowodowane chociażby sondą lambdą (i stąd też bogata mieszanka, większe spalanie i zapach nie spalonego paliwa). Może byś też jakiś inny czujnik np przepływomierz... Po podpięciu pod komputer mógłbyś się dowiedzieć a tak to w ciemno będziesz wymieniał.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Odgrzewam kotleta. Problem wysokiego spalania jednak pozostał. Mam zużyty wałek rozrządu, czy to może być przyczyną wysokiego spalania? Jutro jadę podpiąć się do kompa bo podejrzewam też sondę. Dziś odłączyłem przepływkę i sondę na probe i okazało się że przy odpiętej sondzie silnik pracuje tak samo jak z podpiętą.