Skocz do zawartości

Złamana dzwignia zaworu.!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Dzisiaj złamały się dzwignie zaworowe na pierwszym tłoku . Czy możliwa jest ich wymiana bez ściągania głowicy. M30B35. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Opublikowano
Witam. Dzisiaj złamały się dzwignie zaworowe na pierwszym tłoku . Czy możliwa jest ich wymiana bez ściągania głowicy. M30B35. Proszę o pomoc.

Jeśli chodzi o ten pierwszy najbliższy przodowi auta to moim zdaniem się nie da :( Co inne gdyby chodziło o ten pierwszy przy kabinie. A kiedy ostatnio ustawiałeś zawory bo mojemu znajomemu coś takiego się stało jak długo ich nie ustawiał?

Opublikowano
Po regulacji ok 10 000 km. Jak ośki wysuną się w strone kabiny to wystarczy pare centów . Tylko czy to jest możliwe i jak się zabrać za to.
Pozdrawiam
Opublikowano
Jeśli sam nigdy tego nie robiłeś lepiej udaj się do mechanika,jakbyś chciał mam dźwigienki w bdb stanie do m30.Poprostu zmęczenie materiału,twój przypadek nie jest wyjątkiem.
Nur bmw e32
Opublikowano
Dzwigienki kupiłem nowe. W pracy mam serwis samochodowy tylko nigdy nie wymieniałem w takim silniku gdzie klawiatura nie wychodzi do góry. Prosze o porady.Pozdro
Pozdrawiam
Opublikowano
Ok,w takim razie musisz ściągnąć głowicę,śruby głowicy przebiegają przez wałek na którym są umieszczone dźwigienki.O ile mnie pamięć nie myli w m20 da się to zrobić bez ściągania głowicy,w m30 nie.Chyba,że odkręcisz śruby głowicy z jednej strony,ale ja bym nie ryzykował.
Nur bmw e32
Opublikowano
Zgadza się , głowica prawie wyjęta . Zostały tylko śruby od głowicy. Konstruktorzy BMW nie pomyśleli o samej wymianie dzwigienek tylko o rozbiórce połowy silnika .Dramat.
Pozdrawiam
Opublikowano
Jeśli sam nigdy tego nie robiłeś lepiej udaj się do mechanika,jakbyś chciał mam dźwigienki w bdb stanie do m30.Poprostu zmęczenie materiału,twój przypadek nie jest wyjątkiem.

tylko czy to aby na pewno zmęczenie materiału a nie zła regulacja. Czy czasem nie jest tak że jak się ustawi między mimośrodem a trzonkiem zaworu 0,3 mm to nie będzie dobrze tylko trzeba na wałku ustawiać ok 0,23 mm.

Opublikowano
Też mi się tak wydaje że było żle wyregulowane. Czy to prawda że w silnikach M30 luz zaworowy zwiększa się po rozgrzaniu silnika ?

chyba tak bo na ciepłym ma być 0,35 na zimnym 0,3 poza tym jak mierzyłem raz na lekko ciepłym silniku a potem (nie nie ruszałem) zmierzyłem jeszcze raz to luz się zawęził. Dzieje się tak dlatego że jeden materiał się bardziej rozszerza drugi mniej a luz to różnica między nimi.

Opublikowano
Po dokręceniu glowicy okazalo sie ze mechanik zapomniał dać podkładkę pod srubę nr 4. Głowica została dokręcona z siłą taką jak podaje instrukcja czyli 60Nm i po 20 minutach 80Nm. silnik jeszcze nie został odpalony. Czy brak tej podkładki bedzie miał jakis negatywny wplyw na prace silnika? pozdrawiam.
Pozdrawiam