Skocz do zawartości

320i Drganie samochodu na wysokich obrotach na 2 biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem jak w temacie.

Odkąd mam swoje E36 to zawsze gdy było zimno gdy wrzuciłem dwójkę było słychać chrzęst jakbym nie docisnął sprzęgła albo wykonał tą czynność za szybko, z czasem nauczyłem się z tym jeździć. Nie wiem czy to jakiś czujnik walnął czy co. OD jakiegoś pół roku coraz bardziej dokucza mi następujący problem.

Gdy wrzucę dwójkę (przy 1 i 3 biegu jest trochę lepiej na 4 i 5 efektu nie ma) i podkręcę auto do 3 -5 tyś obr. Autko całe się trzęsie. Mam wrażenie że to z tyłu, ale pasażerowie z tyłu mówią że to bardziej z przodu. Wnioskuję że to pośrodku, czyli blisko skrzyni. Czasem zdarzy mi się agresywnie ruszyć, gdy tak się stanie, lub gdy auto straci przyczepność podczas przyśpieszania, to pośrodku auta coś mocno wali, jakby ktoś w podwozie dużym młotkiem trzaska.

Nie powiem drażni mnie jazda do 2 tyś obr. bo jak tę granice przekroczę to coś trzęsie.

Moje pytanie brzmi.

Czy to coś z

- tylnym wózkiem

- poduszkami z tyłu

- z wałem napędowym (luźny lub coś podobnego)

- z skrzynią biegów( czy skrzynia może się poluzować na śrubach ewentualnie czy jakaś śruba mogła się zerwać i skrzynia jest krzywo i dlatego na drugim biegu drży??)

Z góry dzięki za pomoc bo zbliża się zima i czas podreperować stary wozik :D

Pozdrawiam

p.s.

Przeglądając teraz forum trafiłem na świerzy wątek

viewtopic.php?f=68&t=138449

Myślę że nasz problem dotyczy tego samego

Pozdrawiam

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Proszę tylko o pamiętanie o wyróżniku modelu w tytule. mattiss

Opublikowano

No właśnie tu jest problem bo mam za dużo pracy ostatnio :D:D.

Chyba się wybiorę w tym tygodniu i zobaczę, pytanie czy jeśli nic nie będzie widać jak to sprawdzić :/

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Hej kolego i co to było? Mam do czynienia poniekąd z podobnym problemem z tym że jest tak podobnie tylko na pierwszym biegu przy niskich obrotach. Udało ci się ustalić powody twojego problemu?