Skocz do zawartości

Hamulce - tył, regulacja ręcznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie :) Wczoraj wyświetlił się komunikat o kończących się tylnych hamulcach . Z uwagi na to że i ręczny mam porządnie wyciągnięty to zrobię komplet za jednym podejściem .

I teraz mam pytanko do kolegów którzy przerabiali ten temat ..

Czy aby podciągnąć ręczny wystarczy sama regulacja (gdzie się reguluje)

a może trzeba wymienić cały zestaw (linki, okładziny) :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy dźwigni hamulca ręcznego są dwie nakrętki i tam można sobie podciągnąć.

Dokładnie, szybko sprawnie i bez bólu... podnosisz kondon z ręcznego i dokręcasz dwie nakrętki, tylko równo!

Kai
Opublikowano

Przy wymianie szczęk:

-poluzuj dokładnie linki przy lewarku - najlepiej do końca.

-po zrzuceniu szczęk rozruszaj rozpierak, aby się nie zacinał, regulator stały, oraz sprawdź linki czy się ruszają w korpusie.

-załóż szczęki, tarczę i poprzez otwór na śrubę koła, rozkręć regulator stały kontrolując chwilami obrót tarczy - podkręcaj do lekkiego oporu tarczy przy obracaniu.

Załóż koło i na trzecim skoku dźwigni ręcznego reguluj napięcie linki tak, aby na pierwszym ząbku koło zaczęło łapać.

-po kilku użyciach ręcznego w trakcie eksploatacji auta, popraw regulację jeszcze raz.

Opublikowano
Dzięki chłopaki :!: Ręczny podciągnąłem sam , klucz 10 oczkowy i wyciągnąłem ponad 1,5 cm gwintu na lince . Teraz bierze już od trzeciego ząbka ,co prawda rewelacji nie ma ale z góry sam na piątym nie zjedzie :lol: