Skocz do zawartości

320d Webasto działa czy nie działa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam moją e46 M47 od czerwca, więc przede mną pierwsza zima i tu pytanie - po czym poznać, że webasto (dogrzewacz płynu chłodniczego) się załącza, bo u mnie chyba nie działa, a temp rano to jakieś 3*C:(. Samochód po przejechaniu 3 km w mieście osiąga temp max. 60*C. Na trasie max 70-75:(. Ma ktoś jakieś pomysły?

Pozdrawiam!

Opublikowano
Webasto nie odpowiada za szybkie osiaganie 90 stopni co za szybkie wstepne nagrzanie silnika/nagrzewnicy żebyś miał w miare ciepło w aucie a ono samo miało ciepły start. Za problemy które opisałeś to ja bym obstawiał winowajce termostat (który to nie wiem)
Opublikowano
  • Autor

W sumie to faktycznie climatronic bardzo szybko zaczyna grzać najpierw na nogi, później na tułów. Hmm... Chyba termostat egr będzie odpowiedzialny za moją sytuacje, ale planuje ściągnąć środkowa część osłony i czymś ścisnąć wąż idący do termostatu egr i jak sie szybko nagrzeje tzn ze egr, jak nie to normalny termostat:D. Koleś tak testował, gdzieś czytałem.

PS. niektórym coś tam buczy, świszczy czy coś jak się webasto włącza, a mnie nic:(. Ale jak przejade 3 km i dotykam webasto obudowy metalowej to jest gorąca.