Skocz do zawartości

M40 - zbiorniczek wyrównawczy. Wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Po raz kolejny padła mi chłodnica. Podejrzewam że w okolicach zbiorniczka wyrównawczego.

Mam 2 pytania

1. Czy zbiornik mógł pęknąć od za dużej ilości płynu w układzie czy też powinno wybić przez korek.

2. Wymieniał ktoś sam zbiorniczek w M40 - znalazłem taki link : http://allegro.pl/bmw-e30-e34-e36-e39-zbiornik-wyrownawczy-chlodnica-i1244334390.html.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
od za dużej nie powinien peknąć. Peknie jeśli zawór z korku jest zawieszony i przy duzym ciśnieniu nie otwiera się. Wtedy może dojść pęknięcia zbiorniczka lub węża. Zbiorniczek idzie wymienić, bardzo często starczy wymiany uszczelki zbiorniczka bo tam cieknie. Ja kiedyś kupiłem nową chłodnicę a okazało że jak bym kupił simering za 10 złotych też by starczyło, ale czlowiek uczy się na błędach.
Opublikowano
sprawa prosta jak drut. odkręcasz śrubkii z góry wyciągasz zbiorniczek wymieniasz duży oring na dole i ten malutki do niewidocznego króćca zbiorniczka zbiorniczek delikatnie wciskasz zakręcasz i tyle :D
Opublikowano
Zrobione ale nadal cieknie. Może oringi nie dobrze dobrałem. Wymiana faktycznie prosta ale myślałem że go dzisiaj nie odpowietrzę- pierwszy raz się tak męczyłem.