Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam bmw 530d automat 2002r. nie chce mi odpalić , parę razy pokręcił i nagle przestał nawet kręcić rozrusznik. komp pokładowy zresetował się na język włoski i nic, w tej chwili w baku mam jakieś około 15 litrów, któregoś dnia słyszałem też jakby za głośną pracę chyba pompy jakby pod siedzeniem (po przekręceniu kluczyka w stacyjce przed odpaleniem) ale potem przestało a tu nagle taki numer.prośba moja jest taka co najpierw zrobić żeby odpalił i dojechał mi chociaż do mechanika?proszę o pomoc
Opublikowano

Na dobry początek dolej paliwa chociaż do połowy baku.

Jeśli zaginął prąd, to radzę doładować/wyminić akumulator i dopiero próbować.

Jeśli pompa progowa zaczęła głośno pracować, a potem ucichła i auto przestało odpalać, to prawdopodobnie padła i już nie odpalisz.

Opublikowano

Na dzień dobry postukaj trochę nogami w podłogę i wtedy spróbuj odpalić auto - jeśli po takiej kuracji za którymś razem odpali to na 200% procent masz do wymiany pompkę progową (zwana też liniową lub wstępną). U mnie było identycznie - przy którymś odpaleniu nagle coś zaczęło głośno buczeć - auto odpaliło ale mnie zdziwiło to buczenie. Po chwili zgasiłem auto bo musiałem wrócić po coś do domu. Kiedy za 10 minut znów wsiadłem do auta już nie chciało odpalić. Po tupaniu za 2-3 razem odpaliło.

Pzdr.

Opublikowano
czyli jak padła pompa progowa to tylko laweta zostaje i nic nie da tupanie podłogi

Czytaj uważnie wcześniejsze posty - przecież w jednym z nich napisałem Ci, że jeśli padła pompka progowa to właśnie TUPANIE W PODŁOGĘ NOGAMI przed próbą odpalenia auta potrafi przywrócić ją do działania i bardzo często po takiej "kuracji" auto odpala za którymś razem - sam to przetestowałem kiedy mnie dopadła usterka tej pompki.

Pzdr.

Opublikowano

Jeśli pompa progowa zaczęła głośno pracować, a potem ucichła i auto przestało odpalać, to prawdopodobnie padła i już nie odpalisz.

To nie TDS pełen zbiornik nic nie pomorze .

Opublikowano

To nie TDS pełen zbiornik nic nie pomorze .

Jeśli padła pompa w zbiorniku, to może pomóc.

Opublikowano

Udało się

po dolaniu paliwa ponad połowę baku i naładowaniu aku auto odpaliło ale dopiero po zaciągnięciu ropy z wężyka od filtra paliwa.

teraz mam pytanie co mam uszkodzone czy pompa paliwa w baku czy może pompa progowa a może po prostu był jakiś syf w paliwie

proszę o pomoc

Opublikowano

Taki objaw - odpalenie po dolaniu paliwa ponad 15 litrów - sugeruje, że prawdopodobnie szwankuje pompka w baku (jak jest sporo paliwa to grawitacyjnie idzie ono w obwód a pompka progowa daje radę to jakoś pompowac pod odpowiednim ciśnieniem ale jak już paliwa jest mało to grawitacyjna siła naporu spada i progówka już sama nie wyrabia).

Pzdr.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Taki objaw - odpalenie po dolaniu paliwa ponad 15 litrów - sugeruje, że prawdopodobnie szwankuje pompka w baku (jak jest sporo paliwa to grawitacyjnie idzie ono w obwód a pompka progowa daje radę to jakoś pompowac pod odpowiednim ciśnieniem ale jak już paliwa jest mało to grawitacyjna siła naporu spada i progówka już sama nie wyrabia).

Pzdr.

byłem na diagnostyce i wyszło że to pompa paliwa ale progowa , przy pracy silnika na postoju ma ciśnienie 3,8 a gdy się zacznie "gazować" to spada poniżej 3,0, jakie prawidłowe wartości powinna mieć ta pompa i czy jest problem z wymianą, i jeszcze jedno jak sprawdzic pompę w baku bo cały czas boję się zejść z paliwem do 15 litrów