Skocz do zawartości

Zmiana silnika 2.0 bez vanos na 2.0 z vanosem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam na imię Kuba i jestem tutaj nowy więc prosił bym o wyrozumiałość:) Szukałem ale nic na ten temat nie znalazłem więc załozyłem nowy temat.

Kupiłem jakis miesiąc temu Bmw e36 320i bez vanosa 1991r silnik był sprawny wszystko było ok miał olej nie grzał się i nagle dziś coś strzeliło i silnik zgasł po kilku próbach odpalenia udało się ale silnik chodzi jak traktor itp. więc postanowiłem go nie remontować tylko kupić od znajomego silnik 2.0 z vanosem w idealnym stanie i tutaj moje pytanie czy przy zmianie silnika wszystko pójdzie gładko czy będzie trzeba coś zmieniać bo słyszałem że tylko komputer może nie pasować prosił bym o szybka odpowiedź gdyż potrzebne mi auto prawdę mówiąc na już. Jak by ktos cos wiedział o silniku 2.0 bez vanosa do sprzedania w okolicach małopolski lub śląska w dobrej cenie to dajcie znać.

Z góry dziękuje za odpowiedź Kuba

Opublikowano
do wymiany komp wiazka i wszystkie czujniki musza byc od vanosa (czyli te na bloku jak czyjnik walka i walu stukowce itp oraz przeplywka od wersji vanos)

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
kazde r6 bedzie wymagalo tych samych zmian oprocz M50B20 gdzie masz silnik 2,8 za 1300??

Opublikowano

Z 520 trzeba wymienic miske i smok na ta z twojego silnika ja za swap M50B20 na to samo wolam 500 PLN na vanosa 550 zl :D

Do tego 2,8 olicz ze 2,5 tys za osprzet :mad2: Nie oplaca sie brac tego

Opublikowano
podepne sie pod temat bo nie chce zakladac nowego.mam pytanie do M-Technic mam 2.0 z vanosem i chcialbym zrobic swap na 2.5 vanos badz 2.8 vanos powiedz mi ile takie swap kosztuje procz silnikow oczywiscie i czy trzeba duzo wymieniac tak jak u kolegi wyzej.jak to jest w tym przypadku musze miec tez caly osprzet do 2.5 czy 2.8 czy cos z mojego by sie przydalo no i ile taka robocizna kosztuje wogule??

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

Opublikowano
Z m50B20 na M50B25 to zostaje tak skrzynia i sprzeglo stare rozrusznik stary potrzebujesz kompletny slupek z komputerem wiazka podejdzie twoja :wink: ale przeplywka z b25 najlepiej kupowac komplet na swap bo wychodzi taniej i masz komplet do sprzedazy co do roboty to warsztaty biora 1500 zl za robote ja ogarniam troche taniej :mrgreen: jakby co info na pw

Opublikowano
ok dzieki za szybka odpowiedz.musze pomyslec a jak juz sie zdecyduje i kupie silnik to dam znac.wspomniałeś o silniku M50B20 gdzie moj to M52B20.czyli najlepiej kupic silnik z calym osprzetem tak i wtedy wymiana.wedlug ciebie w 3500 zl sie zmieszcze razem z silnikiem i robocizna?czy jest to wiekszy koszt?

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

Opublikowano

moze powiedz ktory cie bardziej interesuje czy M52B28 czy M50B25 ? to zrobie szybka kalkulacje

Przy tym drugim moze starczyc na zrobienie duzej glowy :wink:

Opublikowano
M52B28 mnie bardziej interesuje ale niewiem co sie trafi a bym specjalnie nie szukal tego.a ty cos bys mi doradzil?ja poprostu chce miec mocniejsze auto niz mam obecnie z tym 150 konnym silniczkiem.wiem ze jest to dosc duzy koszt jak na zyskanie 42 badz 43 koni wiecej ale o moc mi wlasnie chodzi.no chyba ze za ta cena proponujesz cos innego niz swap??

Opublikowano

Szczerze to w tej cenie to jednak M50B25, M52B28 jak patrze to od 3 tys komplet na swap M50 ok 2 tysi a silnik wytrzymalszy jednak a i twoje sprzeglo zostanie w B28 trzeba wymienic tam jest sprzeglo 240 mm ogolnie to trzeba polowac na silnik w dobrej cenie

Z M52 to jak patrze na obecna chwile 4 tys M50 3,5 tysia ale masz zrobiona duza glowe :wink:

Opublikowano
Zmierz kompresje wtedy mozna go wyceniac ale miedzy 800-1500 zl zaleznie od kompresji