Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problem i jestem ciekaw czy może cos poradzicie albo ktoś z podobnym przypadkiem się spotkał

więc tak jak w temacie moja betka zaczeła od jakiegoś czasu buczeć, wyć ciężko nazwać ten hałas:P. Buczenie słychać z przodu pod maską w momencie gdy skręcam lub jak na postoju ruszam kierownicą ale tylko wtedy jak autko nie jest rozgrzane. Teraz przez zimną pogode trochę dłużej to trwa.

Na dodatek przy zimnym silniku usłyszałem i wyczułem drobne stukanie nie regularne na początku silnika o plastikową pokrywę. W momencie jak autko wchodzi na wysokie obroty stukanie zanika ale jak znowu jest na tzw. luzie to zaczyna pukać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wycie buczenie, na zimno - pompa wspomagania

Stuki na zimno - uszkodzone kolo pasowe tzw tłumik drgań.

Opublikowano

a jaki masz przebieg?

pomiędzy 150 a 200 tys km wymiany może wymagać już pompa wspomagania albo pompa paliwa. Jedno i drugie jeśli nie było wymienione od nowości może się już do tego kwalifikować.

zużyta pompa wspomagania: wycie przy dodawaniu gazu, ale gez względu na temperaturę silnika. wycie jakby coś było nienasmarowane. koszt pompy jest różny. nowa, oryginalna ale poza ASO kosztuje 700 zł, zamienniki na allegro o 300 zł, ale nie polecam. padną po 3 tygodniach :-)

zużyta pompa paliwa: lekkie buczenie. przekręć kluczyk aż kontrolki się zapalą ale nie włączaj silnika. i posłuchaj. wsłuchaj się czy nie ma cichego buczenia / jęczenia. koszt nowej pompy: 250 zł

generalnie jedź do jakiegoś serwisu z tym, bo ten silnik nie powinien wydawać żadnych takich dźwięków.

e36 320i

e39 525i

f36 428i

f15 40d - obecnie

e30 330i - w trakcie budowy

http://www.wheelandsteel.com

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ogólnie to nic takiego, musiałem zmienić płyn od wspomagania kierownicy, tego akurat się nie spodziewałem bo wcześniejszy właściciel mówił że wszystkie płyny zmienił i od wspomagania też, a okazało się że ten nie był zmieniany. Najwidoczniej ktoś go zrobił w balona, bo reszta rzeczy jest w porządku... jak na razie ;P