Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem, że pytania "ile pali", "czy dużo" itp, itd. etc, to bardzo indywidualne odczucia i pewnie padały nie raz, ale ja raczej chcę sobie porównać Wasze subiektywne odpowiedzi. Otóż jestem generalnie zwolennikiem silników diesela i do tej pory też jeździłem BMW 530d i spalanie w nim to bajka, czyli bajecznie małe. Ostatnio kolega zaproponował mi za nieprzyzwoicie małe pieniądze piękną becie z 2003 roku z silnikiem 3.6 w benzynie i mocno mnie tym zainteresował. Zapoznałem się z tym co mówi producent, ale wiadomo, że różnie z tym bywa i pomyślałem, że nic lepszego nie będzie jak zapytać użytkowników, którzy już jeżdżą tymi samochodami.

Powiedzcie mi jak jest u Was ze spalaniem w tych autach? Nie mówie o wyścicgach, ale o zwykłej, powiedzmy dynamicznej jeździe. NIe chce jakiś dokładnych ilości, mówie o w miare średnim spalaniu. Mieści to się w wartościach 8-12 litrów? Po prostu nie chce kupić i nagle odkryć, że poniżej 20l na 100km zejść się nie da:) Wstawienie gazu w ogóle nie wchodzi w grę. Tylko benzyna.

Z góry bardzo dzięki!

Opublikowano
Nie możesz porównywać diesla do benzyniaka ,sam wiesz...Nie wiem co masz na myśli pisząc " normalna dynamiczna jazda" ,bo każdy może pomyśleć inaczej o swoim dynamicznym stylu jazdy. U mnie wychodzi to mniej więcej tak ; Trasa:radio,klimatyzacja,3 osoby,obciążony bagażnik ,przeciętnie 90-110km/h wynik :8,5-10 l , Miasto: radio,2 osoby,klima ,częste zatrzymywanie i ruszanie,krótkie odcinki ( światła, skrzyżowania ,piesi na pasach) ,przeciętnie 50 -70km/h ,wynik :14,0 - 17,5l. ,Opony nowe letnie , pompowane gazem . Zapewne zima da inne pomiary :D
Opublikowano
Nie możesz porównywać diesla do benzyniaka ,sam wiesz...Nie wiem co masz na myśli pisząc " normalna dynamiczna jazda" ,bo każdy może pomyśleć inaczej o swoim dynamicznym stylu jazdy. U mnie wychodzi to mniej więcej tak ; Trasa:radio,klimatyzacja,3 osoby,obciążony bagażnik ,przeciętnie 90-110km/h wynik :8,5-10 l , Miasto: radio,2 osoby,klima ,częste zatrzymywanie i ruszanie,krótkie odcinki ( światła, skrzyżowania ,piesi na pasach) ,przeciętnie 50 -70km/h ,wynik :14,0 - 17,5l. ,Opony nowe letnie , pompowane gazem . Zapewne zima da inne pomiary :D

O dzięki wielkie Bubu62, dokładnie o to mi chodziło!! Wiadomo, że nie chce porównywać diesela do benzyny:) Głównie byłem właśnie ciekaw tego miasta, bo trasy to tak się spodziewałem jak piszesz między 8 a 10l. I tez wiadomo, że miasto - miastu nierówne, więc jak ktoś spędzi w korkach 8 godzin to i diesel szarpnie masakrycznie dużo.. Czyli producent w miare trafnie podaje te wartości, zresztą w dieselu BMW też podaje bardzo prawdziwe wartości. Czyli nie jest źle, to mnie cieszy.

Tak jak wspominałem wiem jak diesel pracuje i co w nim siedzi gdyż użytkuje go, ale może powiesz mi na co zwrócić uwage przy benzyniaku, jakie są jego słabe strony i co lubi nawalić?? I jeszcze taka sprawa, w benzynie w tym modelu jest pasek rozrządu czy może łańcuch tak jak w dieselu? W dieselu łańcuch ma dożywotke właściwie i to jest super sprawa!

Pozdrawiam i dzięki bardzo!

Tomek

Opublikowano
moja na trasie 140-160 koło 10

miasto 15-20 ale mam cieżką noge

Wiadomo jak to w mieście, ciężko tu znaleźć uniwersalne spalanie. W Wawie dla przykładu spore korki, więc więcej się stoi i więcej pali, inny użytkownik w mniejszym mieście będzie mniej spalał itd. Ale ogólny widok na spalanie nie jest zły. 10l przy tych prędkościach podanych przez Ciebie to też jest spoko, chociaż moja 530d to tak max 6, 6,5l ssała:) Ma te uroki dieselek.

Ale nie jest źle dla benzyniaka 3.6 pojemności.

I wracając do uwag, jakieś są typowe problemy z tymi modelami?

Opublikowano
Łańcuch ,łańcuch...o to możesz być spokojny, a co do silnika i jego usterek to trudno się wypowiedzieć. Ja zyczę tobie, abys trafił dobrze. Sprawdź auto na komputerku ( tam jest wiele możliwości zbadania historii autka), nie pożałuj na sprawdzeniu zawieszenia i elektryki. Lepiej wydać na początku kilka stówek niz potem dramatyzowac, że ktoś ci "źle doradził". U mnie jak do tej pory ( odpukać) nie było problemów ani z silnikiem ani ze skrzynią. Natomiast musiałem wymienić akumulator, padł mi sterownik głowny od przedniej lampy, siłowniki podnoszenia przedniej maski, mechanizm opuszczania i podnoszenia szyby od str. kierowcy, silniczek spryskiwacza reflektorów- czyli wszystko związane z elektryką :) . Poczytaj wypowiedzi na tym forum w starszych postach o benzyniakach V8 . Są zwolennicy 745 V8 , wieksza moc ,a róznica w spalaniu niewielka. Ja przesiadałem się z 728 na 735 i jak dla mnie to już odczuwalna zmiana . Wolę stopniować " doznania z jazdy" w kolejności... :D
Opublikowano
Łańcuch ,łańcuch...o to możesz być spokojny, a co do silnika i jego usterek to trudno się wypowiedzieć. Ja zyczę tobie, abys trafił dobrze. Sprawdź auto na komputerku ( tam jest wiele możliwości zbadania historii autka), nie pożałuj na sprawdzeniu zawieszenia i elektryki. Lepiej wydać na początku kilka stówek niz potem dramatyzowac, że ktoś ci "źle doradził". U mnie jak do tej pory ( odpukać) nie było problemów ani z silnikiem ani ze skrzynią. Natomiast musiałem wymienić akumulator, padł mi sterownik głowny od przedniej lampy, siłowniki podnoszenia przedniej maski, mechanizm opuszczania i podnoszenia szyby od str. kierowcy, silniczek spryskiwacza reflektorów- czyli wszystko związane z elektryką :) . Poczytaj wypowiedzi na tym forum w starszych postach o benzyniakach V8 . Są zwolennicy 745 V8 , wieksza moc ,a róznica w spalaniu niewielka. Ja przesiadałem się z 728 na 735 i jak dla mnie to już odczuwalna zmiana . Wolę stopniować " doznania z jazdy" w kolejności... :D

Wiadomo, bryke sprawdzę na komputrze, na tym nie będę oszczędzał. A co do 745 to też o tym myślałem gdy zasiałem sobie w głowie bezyniaka i sprawdziłem spalanie, praktycznie takie samo jak 735 a jednak 745 6.3 do setki i 333 kuce pod maską:) Znalazłem nawet jedną czarną z jasną skórka wewnątrz, śliczna..:) Ja się mocy nie boje w aucie i szukam jak największej. Oczywiście nie ścigam się ani nie palę gum. W niemczech tak samo jak śmigam, to średnio 160km. Ale to co lubie, to rozkosz przyspieszenia..:) Nic się z tym nie może równać:) Także jak najbardziej 745 jest też na tapecie:) Jeśli kumpel, od którego chce wziąć 735 nie sprzeda jej zanim podejmę decyzję, to będzie 735 a jak sprzeda to wtedy 745 bezapelacyjnie:)

I tak jeszcze apropo silnika, super, że i tu jest łańcuch! Świetna informacja:) Dzięki bardzo Bubu62.