Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam!! Więc mam tak: w moim 318is E30 zaczęła buczeć skrzynia biegów przy niskich prędkościach dość znacznie. Ustaje to nieco po przejechaniu około 2-3 km jak się skrzynia rozgrzeje. Oleju mam dość (tak twierdzi mechanior). Czy wymiana na nowy może pomóc? Edytowane przez 318is
Opublikowano
chyba oryginał bo cały czas było dobrze (2 lata) a teraz się zaczęło więc chyba czas na wymianę a jaki polecacie ?? tylko oryginał??
Opublikowano

Jezeli ten olej w skrzyni to ATF i jest czysty, a skrzynia wyje to wymiana na taki sam olej może już nic nie pomóc. Pozostaje wówczas szansa zalać ją gestszym olejem, ale spowoduje to być może cięższą pracę lewarka biegów na zimnym silniku - zanim skrzynia się nie zagrzeje.

Nie słyszę tego buczenia, wiec nie powiem Ci czy to napewno skrzynia, ale jeśli tak to wymiana łożysk jest kosztowna - nie wiadomo bowiem na którym łożysku huczy. A może olej nie ma odpowiedniej lepkości przez co ścieka w dół i zanim ponownie nim zarzuci na łożyska to mija trochę czasu?

Tematy za skrzyniami są zawsze ciężkie.

Poczekaj na inne wypowiedzi, może ktoś taki przypadek przerabiał.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Temat wymiany łożyska na wałku atakującym przerabiałem i... po szybkiej kalkulacji kupiłem (w poprzedniej) inną używaną skrzynię i wymieniłem. Tak kształtują się koszty robocizny i łożysk (ze wskazaniem na koszty robocizny i nie ma się co dziwić).

BTW, zaczęło się od cichego, potem głośnego szumu, aż wreszcie zgrzyt...

Kai
Opublikowano
dzwoniłem do serwisu i powiedzieli że wymiana "może" pomóc a jaki mam to sprawdze u mechanika bo tam podobno na skrzyni jest wytłoczony numer... tak mi powiedzieli w serwisie i po tym numerze dojdą...
Opublikowano
bez obrazy ale 2 posty wczesniej napisałem że chyba był odpowiedni olej bo działało OKI a teraz zaczyna wyć więc może ten olej stracił już lepkość odpowiednią...a to co jest teraz pozostanie tajemnicą bo chyba NIKT nie jest w stanie stwierdzić organoleptycznie (hihi) co to... :roll: