Skocz do zawartości

czy to prawda????reset komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
siema 1) odłączamy aku - najpierw minus , potem plus 2) zabezpieczamy aku ,zeby kable w zaden sposób go nie dotkneły wywołujac spiecie 3) przekrecamy stacyjke w pozycje 2 4) teraz musimy połączyc kable aku na przynajmniej 10 minut - to spowoduje zresetowanie kondensatorka ECU/TCU 5) po upływie tych, dajmy na to 15 minut , wyjmujemy kluczyk ze stacyjki, na nowo podłączamy aku : "+" potem"-" 6) uruchamiamy silnik i pozwalamy mu chodzic na biegu jałowym przez 5 minut CZY TO FAKTYCZNIE PRAWDA???????????
Opublikowano

Tak, prawda.

Tylko to nie jest, reset błędów z pamięci głównej ROM (EPROM), a tylko reset pamięci podręcznej RAM ,służącej do przechowywania różnych informacji niezbędnych do pracy sterownika, ale gdy zostanie odłączone zasilanie sterownika, zawartość tej pamięci zostaje utracona.

Jak RAM zresetujesz to i tak potrzebne do prawidłowej pracy ustawienia, sterownik pobierze z pamięci stałej -ROM.

To co opisujesz, to jest reset pod adaptację sterownika do pracy z nowym urządzeniem, jak najbardziej zalecany po wymianie jakiegoś elementu elektrycznego w silniku.

Opublikowano
urwal mi sie wczoraj czujnik klockow i musialo gdzies dotknac i swieci mi kontrolka.Czyli moge zrobic zwarcie klem i kontrolka zgasnie?
Opublikowano
czyli musze kupic czujnik i zamontowac nowy rozumiem.Ja mam duza navigacje tam mi wyswietla spalanie,km,tempomat itd... i zawiesilo mi sie spalanie na 6,5litra i nie dziala tak samo kilometry jak mam pelny bak to pokazuje 999 to ok,przewaznie jest tak ze przejade okolo 100 km lub wiecej to sie troche ruszy np 985....zwarcie klem tego nie zmieni?ale wazna inf.nie wiem ale ma to cos wspolnego z plywakiem bo jak mam pelny zbiornik to wskazowka zatrzymoje sie na 50.Robilem test zegarow tez dochodzi do 50 i wraca...pewnie plywak