Skocz do zawartości

316 e36 97r sedanELEKTRYCZNE SZYBY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

W mojej 316 [e36] sedan z 97r nie mam elektrycznych szyb

chcialbym je nabyc i zamontowac

z jakimi kosztami musze sie liczyc?

i jakie poczynic przygotowanie do wymiany?

i czy w ogole sam dam rade

pzdr.

Opublikowano

Witaj,

zależy co tam masz. Teoretycznie powinieneś mieć moduł ZKE (sterowanie centralnym zamkiem itp.), który m.in. steruje też szybami z funkcją komfortu.

Tak więc potrzebujesz:

siłowniki/nożyce 4x (2x jak chcesz tylko przód) - jak chesz z funkcją komfortu to szukaj z czujnikiem obrotów silnika.

wiązki w drzwiach 4x (lub 2x j.w.) jeśli nie masz

moduł RMIV do sterowania tyłem (jeśli chcesz robić tył) - szukaj takiego z wtyczką.

sprawdź czy moduł ZKE ma pięć wtyczek, jeśli chcesz tył (z tyłu powinna być biała i czarna)

przełączniki na konsolę środkową (5/4 lub 2 jeśli tylko przód)

przełączniki w boczki na tył (jak robisz też tył)

trochę kabli (najlepiej ze starej wiązki elektryczniej BMW ze szrotu)

lutownicę, cynę, prąd, rurki termokurczliwe, czas..

Ja mam E36 z 1991r. z modułem ZVM, i udało mi się przerobić całość na ZKE i zrobić 4 elektryczne szyby z komfortem, z centralnym zamkiem z zamykaniem komfortowym. W planach jest też pilot z funkcją zamykania okien.

Ponieważ jestem weekendowym dłubaczem (tzn. robię jak mam chęci i akurat świeci słonko), zajęło mi to jakieś 3 popołudnia. Udało mi się to skończyć w takich etapach, że przód był w pełni funkcjonalny, potem tył, a na koniec centralny zamek. A auto cały czas było mobilne.

Jest jeszcze starsza wersja siłowników i przełączników sprzed epoki ZKE (takich jak ten od szyberdachu) z możliwością sterowania bezpośrednio obciążeniem. No ale z racji ich prostoty w doinstalowaniu, są one bardzo poszukiwane i w sumie trudno je zdobyć. Poza tym nie miał byś komfortu i domykania szyb w tym przypadku.