Skocz do zawartości

ogrzewanie postojowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. niedawno kupiłem BMW 730 z 89r i w tym samochodzie jest zamontowane ogrzewanie postojowe. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć na jakiej zasadzie to działa i jak tym sterować. Z góry dziękuję

Wodzik
Opublikowano
O ile masz sprawny akumulator w bagażniku to są dwie opcje programowania webasto tzn . masz możliwość ustawienia dwóch czasów pracy na dobę . Jutro zrobię fotki to przedstawię temat bardziej precyzyjnie..
Opublikowano
Dzięki. Coś już zacząłem kombinować, ale doszedłem tylko do tego, że jak temperatura na dworze spadnie to się przełącza z wentylacji na ogrzewanie. ustawiłem godzinę no i się włączyło. Nie drążyłem jednak za mocno tematu, bo jak nie bardzo wiem co uruchomiłem, to lepiej najpierw się czegoś więcej o tym dowiedzieć. Pozdrawiam. Wodzik.
Wodzik
Opublikowano (edytowane)
Dzięki. Coś już zacząłem kombinować, ale doszedłem tylko do tego, że jak temperatura na dworze spadnie to się przełącza z wentylacji na ogrzewanie. ustawiłem godzinę no i się włączyło. Nie drążyłem jednak za mocno tematu, bo jak nie bardzo wiem co uruchomiłem, to lepiej najpierw się czegoś więcej o tym dowiedzieć. Pozdrawiam. Wodzik.
No widze że problem sam się rozwiązał :lol: Drugi czas możesz ustawić po przełaczeniu tym samym przyciskiem na pozycję dwa :8)http://img214.imageshack.us/img214/6080/webasto3ph.jpg Edytowane przez zielony
Opublikowano
Tak, tylko, że bardziej chodzi mi o techniczną stronę tego zagadnienia. Interesuje mnie na jakiej zasadzie działa to urządzenie np; jak pobiera paliwo, jakie urządzenia wchodzą w skład i czy można ustawić temperaturę ręcznie czy też ustalana jest automatycznie na podstawie odczytów termometra. No i w reszcie po jakim czasie powinno pojawić się ciepłe powietrze. Wczoraj wieczorem jak spadła temp zamknąłem się w samochodzie i włączyłem webasto. Włączyło się normalnie, słychać było, że pracują jakieś agregaty ale po ok 5 min pracy ciepło się nie pojawiło. Wyłączyłem, bo nie wiedziałem gdzie i czego szukać, a po ciemku pod blokiem to nie robota, szczególnie jak nie wiesz gdzie i czego szukać. :mad2:
Wodzik