Skocz do zawartości

Ughrrrr... groźne zgrzyty (ze skrzyni?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczów !!!

Od czerwca b.r. jestem dumnym posiadaczem pierwszej w życiu Beci 540iA z 98'.

Auto zadbane, 210 kkm Do tej pory zainwestowałem około 4000 pln (LPG - :oops: - ESGI, tarcze+zaciski, świece) Autko zbiera się, przerzuca biegi bez zarzutu. Wogóle jest super. (Zakochałem się) Ale... no właśnie : ostatnio zauważyłem, że podczas spokojnej jazdy na 4 i 5 biegu dobiega mnie bardzo nieprzyjemny zgrzyt dochodzący chyba ze skrzyni. Dodam, że ten odgłos pojawia się gdy trzymam nogę na gazie i jadę ze stałą prędkością. Gdy wćiskam gaz przestaje zgrzytać. Jednocześnie wyraźnie czuje się nierówną przacę silnika. Czy ktoś może pomóc?

P.S. Przepraszam za lakoniczny język - z mechaniką mam zero wspólnego :roll: (branża medyczna)

Pozdrawiam wszystkich.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skrzynia manualna? Jesli tak to wyskakuje bieg. Chyba synchronizatory bylyby wtedy do wymiany, ale musi sie wypowiedziec ktos, kto lepiej sie zna na manualu.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli przypomina buczenie to lockup sie sciera i niedlugo padnie. Podlacz pod komputer, najprawdopodobniej pojawi sie blad konwertera - too much slip. W 2000pln powinienes sie zamknac.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Dzięki za odzew.

Trudno ten odgłos nazwać buczeniem. Dżwięk jest szorstki, przypomina raczej tarcie metalowych zębatek. Pod komputer oczywiście się podłączę w ciągu kilku dni, max tygodnia. Muszę tylko złapać chwilę oddechu. Na pewno się odezwę jak tylko coś się okażę.

:cool2: Pzdr.