Skocz do zawartości

523i - V Power Racing a silnik - prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ponownie,

od czasu jakiegos zaczalem karmic auto V Power Racing. Roznice sa ewidentne - silnik pracuje ciszej i rowniej, jest duzo bardziej czuly na gaz. Spalanie spadlo rowniez sporo - w trasie schodze do ok 7 litrow, w miescie spala mi obecnie w granicach 10 z malym haczykiem. Pytanie tylko - w instrukcji auta pisza, ze zupelnie wystarczajacym jest paliwo 95 - i ze "100" oktanow nie powinno dawac roznicy odczuwalnej. Stad pytanie - czy "95" jest az tak chrzcone, czy skad sie te roznice biora?

Poza tym (powod umieszczenia postu w tym dziale) - czy owy V Power Racing moze miec jakis negatywny wplyw w dluzszej perspektywie na silnik - tak m52 jak i w ogole?

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Po pierwsze - nie sądzę żeby stosowanie V Power Racing nawet w długiej perspektywie miało jakiś ujemny wpływ na silnik. To dość nowoczesne paliwo - czystsze, lepiej się spala, ma lepsze parametry termiczne spalania i bardziej kaloryczne. Co do tego, ze zauważasz różnice to nie ma się co dziwić - polskie paliwo jest w mniejszym (firmowe stacje w PL) lub większym stopniu (podwórko u Pana Kazia) chrzszczone. Nawet nie musisz zalewać V Power Racing. Jeśli będziesz w Niemczech zatankuj cały bak - nawet zwykłej 98 pojeździj i potem wróć do PL pojeździć na naszym paliwie - różnica będzie zauważalna. Ja tak miałem kiedy kupiłem swoje auto - przyjechało na kołach z Niemiec i miało trochę mniej niż pół baku zalane jeszcze ON z Niemiec. Zasuwało jak szalone - jak zatankowałem i pojeździłem trochę na naszej polskiej "perełce" (tankuję tylko na firmowych stacjach: BP, SHELL) to poczułem, że nie zbiera się tak jak jeszcze 2-3 tygodnie wcześniej kiedy je kupowałem (takei samo odczucie miał mój brat kiedy sprowadził osobiście z Niemiec swoje e60 530d i cale Niemcy przejechał na ich paliwie a potem przejechał pół baku naszej polskiej "perły").

Niestety - dopóki Orlen będzie miał monopol na dostarczanie paliw w PL (niestety Lotos nie jest zbyt mocnym graczem dla Orlenu aby był jakimś zagrożeniem/konkurencją dla Orlenu) to nie będzie się specjalnie starał aby to paliwo było tak samo czyste i kaloryczne jak paliwo niemieckie.

Pzdr.

Opublikowano
Porownanie mam o tyle, ze efekt na racingu jest mniej wiecej taki wlasnie jak na OMV'owym Super Plusie. Cena tez zblizona... a autko zachowuje sie o niebo lepiej.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)