Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie, zmieniłem sterownik z BMW NO:1 423 955 sw 64 na nowszy BMW NO:7 514 365 sw 76. Czy to czyms grozi?

Wydaje mi sie że teraz auto troche wolniej biegi zmienia. Napewno sterowniki maja inny software, dodatkowo sterownik wg katalogu nie wystepuje w moim modelu auta.

Mechanior powiedział ze do 530d podejdzie sterownik nawet od 2 litrowego silnika. Czy to prawda?...

dziwne jest tez, ze na moim starym sterowniku jest moj vin i wszystkie fabryczne oznaczenia, a w ETkOnline nie wystepuje jako sterownik deykowany do mojego auta...

a mam E30 530d 193 KM 10.2000 r prod po lifcie Kombi.

P.S: zadałem to pytanie wczoraj ale w jako dodatkow w innym poscie. Prosze mnie nie karcic za powielanie. Jest to dosć pilna sprawa, bo moge jeszcze wymienic sterownik na inny. Pozdrawiam.

Opublikowano

To powiedz mechanikowi żeby Ci pokazał 2.0d z automatem.....

Jeśli model skrzyni jest ten sam, to powinno być ok, ale jeśli nie, to się nie dziw, że coś będzie nie tak.

A kasowałeś adaptację skrzyni?

Opublikowano

Jest taki myk z przetrzymaniem auta z gazem w podłodze przez minutę przed odpaleniem (kluczyk w pozycji żeby świeciły się kontrolki).

Resetuje się podobno wtedy pamięć skrzyni i po odpaleniu zaczyna się uczyć od nowa. Jak przez pierwsze kilometry będziesz butował, to nauczy się nie zmieniać biegów przy 1500 obr.

Opublikowano

Wiem. Napisałem drugi post, ponieważ zależało mi na czasie. Zamówiłem wczoraj sterownik dedykowany do mojego modelu. Dzis ma byc. Wiec podizele sie doświadczeniem czy jest różnica.

Ten ktory wsadziłem po diagnostyce moge zwrócic...stąd taki pośpiech.

Przepraszam za dublowanie. Opisze tu jeszcze efekt dla potomnych i bedzie mozna uznac temat za wyczerpany.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wiesz co...jak by trosze lepiej...ale nie miałem mozliwosci od wczoraj sprawdzic na mocniejsszej jeździe...

Powiedz mi jeszcze kolego, czy ten reset czym jest sygnalizowany?..trzymalem na zapłonie kicj-downa z zegarkiem w reku potorej minuty i nic nie zaobserwowałem....(wizualnie lub dzwiekowo) ?

• 8 lat później...