Skocz do zawartości

540iA M62B44TU V8 - za bogata mieszanka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje 540iA złapało błąd (bodajże 28 i 29) - zdiagnozowany INPĄ i DISem, zbyt bogata mieszanka na biegu jałowym (block cylindrów 1 i 2), limit korekcji osiągnięty. Wiem że komp auta może zubożyć mieszanke w pewnych granicach (- 0,3 ms), przez skrócenie czasu wtrysku, ale u mnie pokazuje -4,8 ms.

Zastanawiając się co może być powodem mam dwie opcje:

1. lejące wtryski - dość mało prawdopodobne gdyż błąd jest na obu rzędach cylindrów

2. Przepływomierz - podaje za dużą wartość ilości powietrza do kompa na biegu jałowym i silnik wariuje, próbuje zubożyć mieszanke ale nie daje rady. Wartość masy powietrza na wolnych obrotach to u mnie około 25,6 kg/h (jezeli dobrze zapamietalerm jednostke). Moje pytanie czy ta wartość jest ok? Czy nie jest to za dużo? Czy ktoś mógłby sprawdzić ile podaje jego przepływka na wolnych obrotach?

Dodam że auto jest z 05.1999 z elektroniczną przepustnicą i Vanosem. Auto nie ma innch błedów w ECU oprócz wyżej wymienionych. Czekam na rady :) Pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podlacz przeplywke z innego M62TUB44. Jak bedziesz w Poznaniu, moge pomoc - zapytaj innych kolegow tu z forum, ktorzy pochodza z Twojego regionu.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Ja miałem to samo.Przymierzałem 8 używanych przepływek,i na żadnej prawidłowo nie chciała chodzić-wszstkie szroty,jak chcesz to mam trzy uzywane.Wsadziłem nowke oryginał i auto jak nowe i mocy jakby z 80KM więcej.
Opublikowano
Dzisiejsze testy 4.4 vanos manual,2000r.:1 osoba,rezerwa w baku,mierzone stoperem:0-100km/h 5.8s-6,2s,0-200km/h 20s.100-200 14s-14,3s,temperatura +15C.Opony tył 255/40/17,przod 235/45/17.Po zmianie przepływki jestem zszokowany,na trojce jescze drze kolami,gdy ostro zapne 4-ke to jeszcze przykreci.Przed zmiana nie moglem zejsc ponizej 6,5 dosetki i 24 do 200.Teraz jeszcze hamownia.
Opublikowano

Do Cyborg:

Kupiles nowke w ASO? czy nabyles poprostu przeplywke Boscha w innym miejscu? Jaki koszt? Pozdr