Skocz do zawartości

530 wymiana silnika wentylatora klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do wymiany wentylator klimatyzacji, lepiej kupić całość czy może sam silnik? Nie będzie problemu z przełożeniem, nie będzie się to potem może ślizgało, spadało??

I drugie pytanie...szukając wentylatora patrzyć tylko żeby była ta sama wtyczka (ilość pinów) czy jeszcze będą się czymś różnić???

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

Przy kupnie wentylatora klimy trzeba zwrócić uwagę na:

- czy pochodzi z diesla, czy z benzyny, bo będzie różnica w obudowie (ale da się spokojnie przełożyć po wyłamaniu dwóch kawałków plastiku),

- czy jest sterowany modułem, czy rezystorami,

- ile PINów ma wtyczka,

- i czy na śmigłach są odważniki (takie blaszki), bo jak nie ma to może mieć bicie.

Najlepiej kupić całość i wtedy tylko montujesz i jedziesz, ale jak nic nie znajdziesz, to sam silnik też można przemontować.

Mocowanie śmigła jest dosyć proste i niezawodne, więc nic się tam nie da zepsuć - no chyba, że połamiesz.

Opublikowano

bardzo dziękuje kolego

P.S mój ma 3piny (+, -, sterowanie) i jest sterowany modułem (tak mi powiedział mój mechanik)

co do odważników to jak mam dobry tylko silnik się chyba zatarł, po podaniu na niego napięcia tylko się dymi

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

Albo elektronika się rozsypała od soli i syfu - miałem tak samo.

Jak rozbierzesz to zobaczysz :8)