Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie...Mam pierwszy w swoim zyciu automat i nie mam pojecia jak to ma dzialac...A dokladnie chodzi mi o to,ze czasami przy calkowicie innych obrotach (przy tak samo spokojnej jezdzie) zmienia poszczególne biegi...Np. przy normalnej bardzo spokojnej jezdzie 5 bieg wrzuca zwykle przy ok 57km/h natomiast czasami przeciaga az do 80km/h tak samo delikatnie wciskajac gas...Czasami zdarza sie to raz na dwa tyg. a ostatnio bylo tak przez kilka dni...Potem znow wrocilo wszystko do normy...MOzecie mi pomoc o co chodzi,bo szykuje mi sie wieksza wyprawa za granice...Dziekuje z góry...
Opublikowano
Ten typ tak ma. Nigdy nie wcisniesz tyle samo gazu, skrzynia sie caly czas "uczy" wiec jak jechales w korku to bedzie inaczej a jak dluzej po autostradzie, gwaltownie lub nie to inaczej. Ja do tej pory mam wrazenie ze mogliby sie bardziej postarac. Mialem ok 7 automatow poprzednio i ten i tak chodzi najlepiej. Pozdrawiam.
Opublikowano

Ja mam manuala ale chyba z tego co wiem ta skrzynia "przyzwyczaja" się do twojej nogi . Jeżeli gnieciesz pedał gazu ostro skrzynia chodzi inaczej , jeżeli jezdzisz "eko" to skrzynia stara się abyś jechał jak na najwyższym biegu ( mogę się mylić ) !

Nigdy nie miałem automatu i jakoś nie chciałbym mieć:)

Opublikowano

Skrzynia biegów uczy się nieustannie stylu Twojej jazdy - inaczej mówiąc dopasowuje się do Twoich "potrzeb" i stylu poruszania się.

To jest automat - komputer - urządzenie - które nie zawsze tak jak człowiek chce postępuje.

Inaczej będzie się zachowywał przy jednostajniej stałej jeździe spokojnej (przy gwałtownej reakcji może chwilę pomyśleć) , jeszcze będzie inaczej przy ostrym traktowaniu pedału gazu, a jeszcze inaczej w jeździe w korku. Inna opcja to jeszcze tryb DS - gdzie inaczej się samochód zachowuje.

Reasumując wszystko zależy od tego jak mocno wciskasz gaz i jak nim operujesz. Jak jeden z kolegów słusznie zauważył rzadko się będzie zdarzać abyś "tyle" samo gazu wcisnął za każdym razem.

Kamil .... to jest mój pierwszy własny automat na "stałe" (wcześniej jedynie chwilowo się poruszałem takimi samochodami) i powiem ci że jest to rewelacja - zwłaszcza w korkach.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Zgadzam sie z toba ze w korkach rewelacja i komfort ale wyprzdzaniu w wyjatkowych okolicznosciach lub jakims szybkim oddaleniu sie na drodze to raczej musi byc minimum automat 3.5 wtedy auto sie szybko zbiera a te wszystkie automaty 2.0 ,2.5 sa bardzo wolne.Mialem E 39 w automacie i dosc czesto brakowalo mi mocy na autostradzie przy wyprzedzaniu raptownym,wiec teraz mam manuala i jestem zadowolony bo auto kreci kolami tak jak ja chce a nie jak chce automat.Nastepna f10 musi tez byc w manualu ale szkoda ze niema wlasnie 3.5 w manualu ale kupie 3.0 i bedzie git.Kazdy wie ze prawdziwe auto o sportowym zacieciu to musi byc manual.Zreszta zalezy kto jak jezdzi.Bye
The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
Opublikowano

:) częsciowa zgoda - zawsze masz jeszcze tryb manulany gdzie w jakiś sposób ty decydujesz o tym na którym biegu jedzie samochód - z pewnością to nie to samo co "żywy" manual ale generalizując ekstremalnych sytuacji na drodze jest może 5% ? :) ale i tak każdy sam decyzuje czego potrzebuje - jeden woli automat inny manual .... więc nie ma sensu bic piany co jest lepsze - gdyż kolega miał wątpliwości czy jego AT chodzi poprawnie ;)

Z innej beczki przyznam że w słabych samochodach AT może być utrapieniem ale 163/177 PS to nie jest znowuż aż taka tragedia mocowa. Jeździłem E220CDI w AT (150PS) i pomyka to spokojnie. Nie jest demonem przyspieszeń ale całkiem dobrze sobie radzi samochód ( w przeciwieństwie do E200CDI - 122 PS)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Bardzo Wam w takim razie dziekuje...Mocno mnie uspokoiliscie...Przy okazji poprosilem swojego mechanika,zeby sie tym przejechał i sprawdził skrzynie...Dodatkowo sprawdził poziom oleju w skrzyni itd....Wg niego wszystko jest w nalezytym porzadku i nie ma sie do czego przyczepic...Tak wiec jest to tylko potwierdzeniem Waszej opinii...Raz jeszcze dzieki...Pozdro