Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabyłem w drodze kupna klucz dynamometryczny Draper 10-80Nm. W instrukcji pisze coś w stylu "adjust to lowest torque setting when not in use" - czyli 10Nm. Na kluczu zaś jest biała naklejka a niej czarny napis: "Adjust to zero when not used". Dodam że klucz przed rozpakowaniem był ustawiony przez fabrykę na minimalny torque czyli 10Nm.

Q: Nieużywany klucz ustawić na 10Nm czy na 0??

Hint: W instrukcji pisze "do not set below minimal torque setting" - co w jakiś sposób przeczy napisowi z klucza by ustawiać go na "0" bo to jest oczywiście poniżej minimalnych 10Nm.

www.foto.gbart.pl
Opublikowano
Przeczytaj jeszcze raz pytanie ze zrozumieniem. A jeśli Twoja znajomość techniki kończy się na termometrze to nie zabieraj udziału w dyskusji. Pisze się "sobie" a nie "se".
www.foto.gbart.pl
Opublikowano

Nie jest to jakis niezwykły zapis, prawie każdy klucz dynamotryczny ma taka notke w instrukcji chodzi oto by nie pozostawiac naciagnietej sprezyny

Prawidlowo jest przechowywac klucz ustawiony w najnizszym momencie wiekszym od zera jaki wskazuje u ciebie 10NM

ps przed uzyciem po postoju nalezy pokrecic pare kolek kluczem i dopiero uzywac z momentem.

Jako, ze klucz jest nowy to waarto tez wykonac kalibracje :cool2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Dzięki. Może sprostuję że nie wyrażam swojego zdziwienia tym że taki zapis wogóle istnieje tylko tym że w instrukcji pisze minimum czyli 10nM a na samym kluczu pisze "0"...

Owszem zgodnie z instrukcją użyłem klucza na początku przy niskich nastawach, ale czy jesteś pewien tego co napisałeś o konieczności kalibracji po kupnie? W instrukcji nie ma nic takiego, również nigdzie w internecie nie znalazłem takie stwierdzenia - owszem używany klucz po jakimś czasie trzeba zrekalibrować ale nowy?? Przecież skoro jest nowy to fabryka go skalibrowała IMO.

www.foto.gbart.pl
Opublikowano

Tak pewny jestem tej kalibracji 90% kluczy na rynku jest marnie skalibrowana w fabryce.

Osobiscie mam ok 10 kluczy dynamometrycznych i tylko proxxon i jonesway byly skalibrowane jak trzeba.

Dlatego lepiej sprawdzic dla pewnosci :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Mój to Draper. Rakiety i tak nie buduję więc daruję sobie kalibrację nowego.

Dzięki. Czyli ustawię w spoczynku na 10Nm, tak jak było po rozpakowaniu.

www.foto.gbart.pl