Skocz do zawartości

Zgasla w czasie jazdy i nie odpala.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj jadac do domu zauwazylem ze pali mi sie kontrolka od swiec zarowych, samochod jechal normalnie mial kopa, nie kopcil. Mysle "dojade do chaty", zostalo jakies 500 m. Nagle :mad2: stracila moc i za chwile zgasla. Nie chce juz odpalic. Przyznaje sie ze zapalila sie wlasnie rezerwa. Co to moze byc?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli zaświeciła Ci się rezerwa i auto zgasło to w pierwszej kolejności sprawdziłbym/wymienił filtr paliwa - może zatkało go jakimś osadem z dna baku. Jeśli to nie to, w nastepnej kolejności obadałbym kondycję pompki paliwa w baku. Jej awaria jak najbardziej może powodować zgaśnięcie auta (tak samo zresztą jak zapchany filtr paliwa). Póki paliwa w baku jest dużo to grawitacyjnie spływa do układu a jak się kończy to sama grawitacja nie wystarcza i silnik się krztusi. Poszukaj też tematów "padła pompka w baku" itp - jest tego sporo na forum.

Pzdr.

Opublikowano
Witam.

Dzisiaj jadac do domu zauwazylem ze pali mi sie kontrolka od swiec zarowych, samochod jechal normalnie mial kopa, nie kopcil. Mysle "dojade do chaty", zostalo jakies 500 m. Nagle :mad2: stracila moc i za chwile zgasla. Nie chce juz odpalic. Przyznaje sie ze zapalila sie wlasnie rezerwa. Co to moze byc?

Pozdrawiam

Może być też jeszcze pompa CR - jak zassało jakiegoś syfu z baku i przeszło przez filtr paliwa. Nie lubie sytuacji jak mi auto gaśnie nagle...

Teoria z pompą paliwa w baku jest jak najbardziej słuszna - więc na początek zalej 20 litrów ON i zobacz dalej co się bedzie działo - jak auto odpali normalnie to będziesz wiedział że padła pompa paliwa w baku.

Opublikowano

Bedziecie sie smiac, ale prosze :)

Problem zdiagnozowany. Nastepnego dnia wsiadlem do samochodu zonki i skoczylem na stacje po 20l ropy. Zalalem i jak sie odpowietrzyl to odpalil :)

Zasugerowalem sie wskazaniami kompa pokazywal jeszcze 40 km.

Najwazniejsze ze nie stalo sie nic powaznego haha glupi ma szczescie.

Dzieki za wszystkie rady i wskazowki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tzn - zabrakło Ci paliwa tak :norty: :norty: ?

Nie wiem czy nie będziesz musiał za chwilke wymienić filtra paliwa albo którejś z pomp, bo jak zassało syf z baku to bedzie bida...

I jeśli komputer pokazywał 40 km - tzn, że było jeszcze dość paliwa.

Mi kilka razy zdarzyło się, że podczas jazdy komputer już nie wskazywał ilości km - było "---" na wyświetlaczu a dojechałem do stacji bez problemu - jakieś 10 km.

Jeśli coś takiego Ci się zdarzyło to obserwuj teraz auto przez następnych kilka tygodni :)