Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Od ponad 2 lat jestem szczesliwym posadaczem BMW 728 e38 ale od jakiegos czasu juz nie jestem szczesliwy :(. Mam drgania całej budy i kierwonicy przy predkosci dokładnie 80 km/h. Juz mowie co sprawdziłem i co wymnieniałem:

Wywazałem koła i to nic nie dało - myslalem ze sa pogiete to pozyczylem od kolegi z innego BMW ktory nie ma zadnego problemu z układem jezdnym i ta zmiana nic nie przyniosła - nadal trzesło.

Jeden spec powiedział ze to wał powoduje takie drgania - podpora poszła albo guma ktora jest przy skrzyni. POdpora jak nowka i guma powiedział ze do wymiany. Wymieniłem, wydałem w chu...pieniedzy i nic - bez zmian.

powymieniałem wszytkie gumy na wahaczach z przodu i z tyłu czy tez całe whacze i nadal jest bez zmian. jadac 80 kierwonica chce wybic zeby a trzesienie budy robi mało przyjemny masaz. Nie wiem co dalej byłem juz u tylu "speców" ze nie jestem w stanie zliczyc i nikt nie potrafi postawic diagnozy są same spekulacje. Bańki z portfela leca a poprawy 0. Niby luzow na kolumnie nie ma jedynie co mi wymyslili to ze mam do wymiany drązek reakcyjny albo stabilizacyjny - juz nie pamietam. jeli ktoras z tych rzeczy jest popsuta to czy ona mogła by powodowac takie trzesienie kierownicy i budy?? Aha i jeszcze jedno podczas jazdy po nierownej drodze asfaltowej nie jedzie sie pewnie samochod "myszkuje" - moze to jakos pomoze

Załamany prosi o pomoc :cry:

Opublikowano

czesc powiedz jeszcze czy jak sie rozpedzisz do 80km/h i wcisniesz sprzeglo to nadal to samo... ja bym sprawdzil jeszcze tarcze i drazek albo koncowki drazka z przodu co do trzepania kierownica buda to albo cos z kolami albo polosiami albo przegubami jesli oczywiscie wal jest prosty....trudno cos doradzic tak od strzalu dochodzi jeszcze to myszkowanie auta to albo masz profil opon wysoki i gumy juz jakies zmeczone albo gdzies masz jeszcze luz na zawieszeniu

pierwsze co bym zrobil do zajechal do starego majstra ktory robil jeszcze polonezy i kazal mu sprawdzic luz na ukladzie kierowniczym na tych galkach galeczkach

• Członkowie klubu
Opublikowano
Takie drgania powodują zerwane tuleje przednich wahaczy górnych. A jeśli zostały wymienione to jest szansa, że zostały źle wprasowane lub skręcane na wiszących kołach.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
czesc powiedz jeszcze czy jak sie rozpedzisz do 80km/h i wcisniesz sprzeglo to nadal to samo... ja bym sprawdzil jeszcze tarcze i drazek albo koncowki drazka z przodu co do trzepania kierownica buda to albo cos z kolami albo polosiami albo przegubami jesli oczywiscie wal jest prosty....trudno cos doradzic tak od strzalu dochodzi jeszcze to myszkowanie auta to albo masz profil opon wysoki i gumy juz jakies zmeczone albo gdzies masz jeszcze luz na zawieszeniu

pierwsze co bym zrobil do zajechal do starego majstra ktory robil jeszcze polonezy i kazal mu sprawdzic luz na ukladzie kierowniczym na tych galkach galeczkach

no tu jest problem jesli chodzi o sprzegło bo to automat jest a co do koł to pisałem ze załozyłem od kolegi z jego BMW - gdzie nie ma ona zadnego problemu z drganiami a u mnie nic sie nie zmieniło. Faktycznie przydał by sie jakis mechanik od polonezow :)

Opublikowano
Takie drgania powodują zerwane tuleje przednich wahaczy górnych. A jeśli zostały wymienione to jest szansa, że zostały źle wprasowane lub skręcane na wiszących kołach.

dzieki za podpowiedz musze to sprawdzic -cos mi wymieniali ale chyba w dolnej czesci zawieszenia. jeszcze podskocze do jakiegos magika niech mi to sprawdzi co napisałes. tzn sugerujesz ze drazkireakcyjne nie maja nic wspolnego z tymi drganiami??

• 3 tygodnie później...