Skocz do zawartości

Jaki olej do silnika m30b35? jakiś opis ustawiania zaworów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki olej do silnika m30b35? Silnik jest w dobrej kondycji trzeba tylko zaworki poustawiać bo trochę klepie (czy mógłby ktoś mi to opisać?Wiem , że lepiej pokazać, ale swoje wiem wystarczy mi opis jakiegoś fachmana: >) olej mam zalany mineralny shella 10w40....i jak silnik jest zimny to ładnie i cicho ale jak się rozgrzeje to mam wrażenie , że chodzi głośniej i trochę słabnie....wydaje mi się , że olej nie spełnia zbyt dobrze swojej funkcji planuje wymiane filtr-olej i pytam co zalać.Co myślicie o CERAMIZERZE ? miałbym ochotę go wlać...silnik przecież nie jest nowy, chciałbym go jakoś wspomóc żeby jeszcze posłużył (motodoktory odpadają bo to jakieś kisiele są)..proszę o rady!

Pozdrowionka!

Jacek.

Opublikowano

Witam

O ceramizerach był temat na forum o objętości 30 stron - poszukaj. Moim zdaniem to bzdura wierutna.

Co do oleju, to masz półsyntetyk Shella, bardzo dobry olej, który fajnie płucze nagary. Głośno Ci chodzi jak się rozgrzeje, bo zawory masz niepoustawiane. Ściągnij sobie książkę Bentley 5-Series E34 i tam będziesz miał fotki i opis jak ustawia się zawory...

Już totalnie pomijam temat, że pytanie o oleje to dział Eksploatacja (temat wielokrotnie przerabiany), a ustawianie zaworów w M30 to niespecjalnie jest temat do działu E30, gdzie tego silnika nie było i powinieneś szukać w dziale Seria 5 E34....

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png