Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie kolejny post stanowiący rozwinięcie tematu , który już poruszałem na tym forum !

Obrazowo opiszę po raz kolejny !

Temperatura ponad 30 stopni jazda w cyklu miejskim , klima manualna oczywiście na max ! W pewnej chwili biały dym z środkowych nawiewów !

Po dostarczeniu auta do serwisu padło na koło pasowe z tłumikiem drgań skrętnych , mechanik stwierdził że rozwulkanizowała się jedna warstwa , i to było powodem tej zasłony dymnej . Po wymianie ucichły dziwne piski , trzaski , które miały miejsce wcześniej , zwłaszcza podczas gaszenia silnika , jednak klima nie działa , po wciśnięciu przycisku z gwiazdką zapala się dioda , załącza się sprzęgło sprężarki , jednak z nawiewów leci powietrze o temperaturze zbliżonej do tej z otoczenia . Dodam że wcześniej sprężarka od około roku była dość głośna , wyraźnie huczała zwłaszcza dało się to zauważyć podczas wzrostu obrotów z wolnych w górę .

Proszę o poradę , bo już sama naprawa koła pasowego wpędziła mnie w niepotrzebne koszta .... trzy paski klinowe , amortyzator , kiwaczka , a powodem było dziadowskiej jakości , chociaż wcale nie tanie koło pasowe (Intercars 800zł) . Tak że przestrzegam kolegów , ta część tylko orginał , ewentualnie sprawdzona dobra podróba konkretnego producenta ,inaczej pasek skacze jak cholera , i po niedługim czasie kwalifikuje się do natychmiastowej wymiany ! Bardzo proszę o porady dotyczące sposobu , i kolejności diagnostyki sprężarki .

Opublikowano
najpierw powiedz czy jak włączałeś klimatyzację to włączał się wentylator ...? to huczenie mogło być spowodowane wzrostem ciśnienia w układzie właśnie z powodu nie załączającego ię wentylatora! dym z nawiewów to zależy jaki bo powiem CI że to normalne no chyba że uciekł Ci gaz przez zawór bezpieczeństwa!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
najpierw powiedz czy jak włączałeś klimatyzację to włączał się wentylator ...? to huczenie mogło być spowodowane wzrostem ciśnienia w układzie właśnie z powodu nie załączającego ię wentylatora! dym z nawiewów to zależy jaki bo powiem CI że to normalne no chyba że uciekł Ci gaz przez zawór bezpieczeństwa!!

Wentylator działał , i działa nadal (co dziwne ) . Po kilku ... kilkunastu minutach pracy silnika załącza się ... też brałem taką hipotezę pod uwagę , ale jest OK ! Gaz w układzie klimy wymieniony wiosną , po opisanej usterce sprawdzony stan i nic nie ubyło !

Dym miał ewidentny zapach palącej się elektryki , niż gumy , czy charakterystycznego zapachu gazu z klimy .

Warsztat który to sprawdzał nie specjalizuje się w klimie , raczej tak "przy okazji" posiada sprzęt to wymiany czynnika .

Sprawa tym bardziej nurtująca ,że klimatyzacja niby startuje ...zapala się dioda przy gwiazdce , natomiast nie chłodzi .

W W210 przy wszelkich awariach komp odłącza agregat , i przycisk AC jest wówczas martwy ! Wybaczcie to porównanie , ale z Mercedesem mam do czynienia od wielu lat . Ktoś opisywał na tym forum uszkodzenie sprzęgła (zerwanie ) , może to to ? Proszę o pomoc , ponieważ tak głupowata usterka kosztowała mnie ponad 1000zł , jeden ze znachorów nawet postawił diagnozę (krzywy wał korbowy ) w wyniku pęknięcia , i już oczyma wyobraźni widzę propozycję regeneracji sprężarki , która wyciągnie mi kasę z kieszeni , jednak nic nie pomoże !