Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jest problem. wymienilem plyn w ukladzie chlodzenia oraz termostat. Uklad odpowietrzylem.Wszystko niby pieknie ladnie ale jak odpale auto i zlapie temperature i chce wlaczyc ogrzewanie niezaleznie czy na max czy nie slabo grzeje ale wystarczy ze przegazuje lub przytrzymam pedal gazu wcisniety przez sekunde i jest ok grzeje porzadnie. Co to moze byc??

Pzdr

Opublikowano
prawdopobonie masz jeszcze nie do końca odpowietrzony układ chłodzenia bądz też masz zakamienioną nagrzewnice jesli przed tem było ok no to musisz ją odpowietrzyc prawidłowo (opis odpowietrzenia masz na forum)
Opublikowano

ja też myslałem że jest dobrze odpowietrzona moja furka a mam podobny silnik do Twojego 323i a nie był z tym że u mnie objawiało sie to tym że słabo grzała(nagrzewnica) a mój sposoób na odpowietrzenie to zupełnie zimny silnik który stoji po nocy odkręcasz korek od odpowietrzenia i zapalasz silnik nie dłużej niż 30 sekund i go gazujesz (czytaj gazujesz a nie pałujesz go do 7 tyś) po czym gasisz zakręcasz korek od odpowietrzenia a odkręcasz korek wlewu płynu chłodzącego i lejesz go troszke więcej niż max. Zakręcasz korek i zapalasz samochód żeby chodził sobie na wolnych obrotach do momentu aż otworzy sie termostat(objawia sie to gorącym wężem tym dolnym na którym jest czujnik temp.) jak sie otworzy termostat to dajesz ogrzewanie na full(32st C) i go gazujesz potem daj mu chwile po chodzic na wolnych i zgaś.

Na drugi dzień odkręć korek wlewu płynu chłodzącego i sprawdz poziom płynu czy opadł.

:cool2: