Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jaki wg. danych fabrycznych powinien być akumulator w 520 e34 24v?

Jaki akumulator polecacie?

Jak wypada jakość akumulatorów różnych marek w porównaniu z ich kosztami?

I na koniec, kolega proponuje odsprzedać mi 2 letni akumulator delphi freedom 80 ah, czy aby nie jest za duży do 520, ile jest taki akumulator wart?

Dzięki za odpowiedzi!

Opublikowano

wiec tak - zapomnij o uzywanych akumulatorach !!!!!!!!!!!!

do 520 - zalezy ile masz elektryki - ale mysle ze od 60 do 80/90 ah powinien byc ok

co do marki - moge polecic akumulatory firmy BANER - sa fenomenalne - kupuje tylko tej firmy - jeden moj ojciec używał przez 8 lat !!! az pod koniec uszkodził jedna cele - i to przez 2 lata jezdzil z prawie pusta cela :jawdrop: ceny tych akumulatorow niskie nie sa - ale naprawde warto - moim zdaniem bosh silver wysiada !!! kupowałem w tym samym czasie akumulator razem z moim kuzynem - ja do golfa1 ( oczywiscie banera) , on do renaulta twingo ( bosh silver) - sytuacja wyglada na dzien dzisiejszy tak - golf od 4 lat jezdzi na banerze - a kuzyn po 2 latach musial wymienic bosha bo przestałtrzymac - kupił tym razem banera :mrgreen: dodam ze akumulatory byly uzytkowanie w podobnych warunkach - w wiekszoaci miasto i na krotkich odcinkach....

wiec z mijego doswiadczenia wynika ze BANER jest firma godna polecenia - warto w niego zainwestowac...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogólnie mówiąc zapomnij o akumulatorach na przykład Budget!

Bosch, Centra i inne jak najbardziej. Tylko te też w zależności od wersji są w różnych cenach - nie bierz najtańszych.

Dalej tak: 520 ma napisane w instrukcji 65Ah (E34) lub 70Ah (E39)... jak dla mnie to za mało. Alternator spokojnie i bez stresu obsłuży 90Ah. U mnie miałem w poprzedniej 55Ah i nie pożył zbyt długo. Wsadziłem potem 80Ah i jeździłem na nim aż do sprzedaży bez problemu. Teraz mam 74Ah Bosha i jest ok...

Kai
Opublikowano

Zdecydowanie nie polecam "tanich" marek - to wyrzucone pieniadze

i predzej czy pozniej sie o tym przekonasz. Marki warte polecenia:

Bosch, Varta, Banner, Moll,Centra (! bez uprzedzen!),Exide, Optima (drogie!). Dobrze wydac pieniadze na akumulator z technologia

wapniowa chocby dlatego, ze maja duzo wiekszy prad rozruchowy

mierzony wg DIN.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Polecam centre - u mnie pacuje 7 lat, a teraz już troche słabnie, przed zimą wymieniam. (podobno exide to centra produkowana na europę)

Te baterie produkowane sa w tej samej fabryce - Exide kupil udzialy

w centrze i tak unowoczesnil zaklad, ze produkuje w PL na cala Europe.

nie mamy sie czego wstydzic - chociaz to sie bardzo zmienilo bo stare

Centry wcale nie byly dobrymi bateriami. Nowy akumulator 100Ah

musialem wymieniac po miesiacu i to z wielkimi przejsciami bo

dystrybutor wymyslal najdziksze powody dla ktorych nie moze go

przyjac.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl