Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam następujący problem. Auto straciło moc, chociaż komputer pokazuje, że wszystkie parametry są w normie. Pojawiło się to gdy zapaliła się kontrolka service engine soon i zaczęło przy obciążeniu wyrzucać 5 i 6 cylindry. Silnik stoi dość nietypowy - M56 (auto ze Stanów), cewki i świece zapłonowe są nowe. Proszę o pomoc!

Opublikowano

Co do silnika M56, to jest wariacja na temat M54B25, jeśli chodzi o różnice, a chyba jest ich niewiele w stosunku do M54 (też mam auto z USA i siedzi M54 :) ) to polecam http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M56 myślę, że to trochę rozjaśni sprawę :)

Co do objawów to sprawdzałeś katalizator(y) lub sondę lambda :?:

Pozdrawiam,

Opublikowano
Katalizator i sondy są jak w najlepszym stanie. Trochę lepiej silnik pracuje jak jest zimny, chociaż nadal nie ma kopa. Strach wyprzedzać!
Opublikowano

Zacząłbym od diagnozy na kompie u porządnego mechanika, bez tego ani rusz.

A przepływomierz jest w porządku :?:

Pozdrawiam,

Opublikowano
Właśnie wczoraj wróciłem z serwisu. Diagnoza nie wykazała nic oprócz tego że "czasami nie działają 5 i 6 cylindry"... Chyba jest czas na to bym zmienił mechanika. Może coś się dzieje z elementami wtrysku, bo dopływ paliwa aż do rury rozprowadzającej jest w porządku. Szczerze mówiąc nigdy z czymś takim wcześniej się nie spotkałem.