Skocz do zawartości

Którędy kable sygnałowe w BMW ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie którędy puścić kable sygnałowe do wzmacniacza w BMW.

Czy kanałem po lewej stronie (podobno będzie słychać na 1000% gwizd silnika) czy może środkowym kanałem ?

Pozdrawiam

Opublikowano

przede wszystkim nie można puszczać kabli sygnałowych razem z zasilającymi..

Jak słusznie napisałeś bmka to samochód bardzo podatny na wszelkiego typu gwizdy .

Ja ze swojego doświadczenia proponuje środkiem jest trochę roboty, ale będzie najbezpieczniej

pozdrawiam.

E36 325i
Opublikowano
  • Autor
Czy dużo jest roboty prowadząc kable środkiem samochodu ? Jak się do tego zabrać .... :D
Opublikowano

jest troszkę , musisz wykręcić środkowy tunel wyjąć tylną kanapę. ja u siebie musiałem jeszcze wyjąć jeden fotel pozdejmować listwy progowe. po ty powinno dać się unieść dywaniki do góry no i dalej wiadomo...

pozdro

E36 325i
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Uważam jednak, że trochę przesadzacie. Robiłem instalacje audio w wielu samochodach. Wszędzie kable sygnałowe były ekranowane, czasami szły zaraz obok zasilających. Gwizdy natomiast zawsze były powodowane przez złe zasilanie, a nie przez sygnał.

Ważne, żeby masy sygnałowej nie łączyć na wejściu wzmacniacza z masą zasilającą. Natomiast na wejściu zasilającym zastosować filtr (naukowo nazwane, a chodzi o dławik szeregowo - paręnaście/parędziesiąt grubych zwojów na rdzeniu ferro, a po tym kondensator do masy).

Jeżeli się uprzecie, to nawet oddalenie kabla sygnałowego od zasilającego o nawet 10cm już daje prawie tyle, co oddalenie ich o 2m. Nie popadajmy w skrajności :mrgreen:

Kai
Opublikowano

po pierwsze w każdym zakładzie montującym audio profesjonalnie wyprowadzą cię z błędu puszczania kabli sygnałowych razem z zasilającymi. po drugie puszczając kable sygnałowe nie wyobrażam sobie łączenia masy sygnału z masą samochodu niby po co ? po trzecie jak wiadomo każdy filtr działa na tej zasadzie że wycina określony kawałek pasma , jeśli to komuś pasuje to ok.

ps.

miałem ostatnio taki przypadek tweeter podłączony do zwrotnicy (sprawdzane były różne) i nigdzie indziej ,bez radia ,bez wzmacniacza itp.

a mima to po uruchomieniu samochodu w tweeterach indukowały się piski ze zwrotnic. a było to w e36

E36 325i
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
po pierwsze w każdym zakładzie montującym audio profesjonalnie wyprowadzą cię z błędu puszczania kabli sygnałowych razem z zasilającymi

a zaraz potem odprawiają voodoo nad samochodem

jestem elektronikiem, zjawiska indujcji elektrycznej i elektromagnetycznej mam w jednym palcu - sprzężenie tego we wzmacniaczu z przetwornicą graniczy z cudem...

"profesjonaliści" i profesjonaliści wmówią Ci wszystko, żeby tylko rachunek był wyższy... sorry

po drugie puszczając kable sygnałowe nie wyobrażam sobie łączenia masy sygnału z masą samochodu niby po co ?

nie takie cuda widziałem włącznie z podłaczeniem masy sygnałowej jako minusa zasilającego, więc wolę tak napisać dmuchając na zimne

po trzecie jak wiadomo każdy filtr działa na tej zasadzie że wycina określony kawałek pasma , jeśli to komuś pasuje to ok.

ps.

jesu, ja piszę o filtrze zasilania, a ten ma za zadanie filtrowanie napięcia (prądu) zasilającego i ma wycinać teoretycznie wszystko od parunastu Hz w zwyż... właśnie dlatego, żeby nie siać syfu i nie przenosić zakłóceń na wzmacniacz

btw, pasmo, to wycina filtr pasmowy... a ja piszę o filtrze dolnoprzepustowym

miałem ostatnio taki przypadek tweeter podłączony do zwrotnicy (sprawdzane były różne) i nigdzie indziej ,bez radia ,bez wzmacniacza itp.

a mima to po uruchomieniu samochodu w tweeterach indukowały się piski ze zwrotnic. a było to w e36

krótko i treściwie - ciulate zwrotnice,

wg mnie zwrotnice są zupełnie zbędne, w przypadku tweeterów wystarczy szeregowy kondensator i po krzyku

w każdej zwrotnicy są cewki, a te zbierają syf z powietrza, przy zastosowaniu takich zwrotnic w domu nie ma problemu, ale w aucie są siane o wiele wyższe częstotliwości w powietrze i taka zwrotnica powinna być ekranowana, jak już ktoś się uprze taką zamontować

dodatkowo zwrotnica to straty mocy, a tego przecież nie chcemy

jeszcze jedno - piski z silnika biorą się z dwóch miejsc:

- układu zapłonowego - w BMW jest to wyeliminowane dzięki elektronice, w zapłonach przerywaczowych to była zmora,

- z układu ładowania - alternator - nawet najlepszy regulator nie utrzyma napięcia tak, by nie przeniosły się żadne harmoniczne obrotów alternatora.

Kai