Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam posiadam bmw e39 530d z 2000 roku w manualu,mam problem z napedem ,w momecie gdy silnik generuje duzo mocy od 1 -3 biegu drazek zmiany biegow drzy i wali cos od spodu w podloge,gdy gaz wciskam delikatne jest ok,ale problem sie nasila coraz czesciej i przy mniejszej mocy problem sie pojawia,niemozna w zaden sposob szybko przyspieszyc,newiem co jest tego przyczyna,poradzcie cos,,dzieki
Opublikowano
Sprawdź poduszki silnika i skrzyni

witam,sprawdzilem poduszki sa cale ,wymienilem przegub gumowy laczacy skrzynie z walem bo byl uszkodzony lecz problem pozostal ,zauwazylem tylko ze gdy przeczekam moment drgan moge wciskac gaz do podlogi i wszystko jest ok,

Opublikowano
Możesz mieć problemy ze skrzynią biegów. Ja niestety miałem takie same objawy(też mam manuala). Wymiana skrzyni rozwiązała problem. Gdzieś przeczytałem że te 3 litrówki przy większych przebiegach (2000 r pewnie ma już co najmniej 300-400 tys realnego przebiegu) ze względu na dużą moc i moment mają problemy ze skrzynią.
Opublikowano
Możesz mieć problemy ze skrzynią biegów. Ja niestety miałem takie same objawy(też mam manuala). Wymiana skrzyni rozwiązała problem. Gdzieś przeczytałem że te 3 litrówki przy większych przebiegach (2000 r pewnie ma już co najmniej 300-400 tys realnego przebiegu) ze względu na dużą moc i moment mają problemy ze skrzynią.

wiam,byc moze masz racje zastanawia mnie tylko dlaczego gdy moment drgan silnika ustaje moge wciskac gaz do podlogi i nic sie nie dzieje,no i na pierwszym biegu gdze jest najwieksze przelozenie niema zadnych niepozadanych odglosow ani drgan,pozdrawiam i dzieki za podpowiedz

Opublikowano

U mnie problemy pojawiały się na 2 i 4 biegu. Początkowo tylko duże drgania na gałce zmiany biegów. Skrzynia kończyła żywot huczeniem i dzwinym terkotem przy redukcji np z 3 na 2....

Początkowo wymieniliśmy wszystkie poduszki tzn silnika i skrzyni, potem jeszcze jakieś wybieraki...i olej w skrzyni.

Niestety dopiero wymiana skrzyni na mniej wyeksploatowaną rozwiązała problem.