Skocz do zawartości

Kreconcy sie wentylatore klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

mam problem dotyczacy wentylatora klimatyzacji u mnie jest tylko jeden mały problem on kreci sie cały czas na 2 biegu bez wyjatku czy mam włonczona klime czy nie jak jest zimny silnik i goracy itp niedawno kupiłem autko i zeby sie nie krecił wyjełem bezpiecznik.KLima jes nie nabita pozdrawiam

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Twoja usterka tkwi w czujniku temperatury typu switch, który mieści się w tylniej części głowicy, pod kolektorem ssącym, nad rozrusznikiem. Niewykluczone, że się zwarł.

Włóż z powrotem bezpiecznik, a zdejmij wtyczke z czujnika powinien wentylator się zatrzymać.

Możliwe jest, że ktoś zwarł go na stałe kabelkiem, by lepiej schładzać chłodnicę, bo sprzęgło wiskozowe już niewydala.

Opublikowano

Mialem tak samo w e 36, u mnie byl zwarty przekaznik, przagrzal sie i styki nie puszczaly.

Wloz bezpiecznik i zacznij pokoleji wyciagac przekazniki az dojdziesz do wlasciwego i to prawdopodobnie bedzie padniety ten przekaznik.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak dla mnie to wyglada na to, ze albo ktos go zadrutowal na stale

albo tak jak napisal jakenpol przekaznik sie "skleił". Czasami po

opukaniu obudowy moze odpuscic ale zazwyczaj jak sie raz to

stalo, to zrobi sie ponownie.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

:nienie: niestety nie to nie był przekaznik kolega wczesniej miał racje padł czujnik temperatury i robił zware tylko ze umnie jest on nad pompa wtryskową jutro bende wymieniał narazie dzienki za wszystkie podpowiedzi udało mi sie juz usunac kilka drobnych usterek dzieki forum w legnicy nie było odpowiednich lekarzy na te przypadłosci

pozdrawiam

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Zaraz, zaraz, napisałeś nad pompą wtryskową. Tam powinien się mieścić czujnik temp. typu switch, ale od żaluzji na chłodnicę - o ile ja masz.

Oryginalnie czujnik wentylatora klimy musi być na końcu głowicy tam gdzie opisałem. Coś u Ciebie jest nie tak.

Opublikowano
Zgadza sie silnik był wymieniany wsadziłem teraz silnik od modelu bez klimy mechanicy mieli problem zeby odkrecic zaslepke w koncu ja zostawili i przykrecili ten czujnik w inne miejsce nad pome .Zastanawiam sie czy to bendzie miało jakies skutki ze jaet z przodu a nie z tyłu głowicy
POZDRAWIAM !!!