Skocz do zawartości

Licznik kolejny raz- nie działa prędkościomierz i ekonomizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !

mam problem z moim e34 91r 2,4 td

mianowicie niedziala mi predkosciomierz

wyglada to tak ze przekladalem jej caly srodek w tym zegary z drugiej posiadanej przezemnie na części . problem w tym ze moje stare zegary były ``analogowe`` ( chodzi o przebieg ) teraz są cyfrowe i niedziala w nich predkościomierz oraz ekonomizer . Spawdzalem zegary są ok . gdzie może tkwić przyczyna ?? co za to odpowiada ?? czujnik w tylnym moscie jest ok . czyzby oprocz zegarow powinieniem cos przelozyć ?? komputer albo cos takiego . Za wszelkie opiunie z góry dziękuje

Opublikowano

Trochę wytrwałości.

Upewnij się jeszcze raz, czy dobrze wygląda wtyczka na dyfrze i poruszaj kabelkami czy aby czasem któryś nie jest nadgnity i trzyma się tylko na izolacji.

Po tej czynności sprawdź złacze pod tylnim siedzeniem obok akumulatora - czarne złacze wielostykowe z paroma kabelkami, czy nie widać tam "zielenizny"- najlepiej rozłączajac.

Ja sobie na spokojne sprawdzę czy sygnał z dyfra w nowszym liczniku nie przychodzi na inne piny niż w starszym - choć nie wydaje mi się.

Sprawdź jeszcze bezpieczniki - tylko dokładnie, może któryś być tylko pęknięty.

Opublikowano

Ale zaraz. Ty przełożyłeś cały licznik - mam, na myśli zegary z płytą główna licznika - czy tylko zegary ? Bo jak same zegary to nie będzie to chodziło.

Nowsze zegary od starych różnią się tym, iż praca wskaźników oparta jest na pamięci zewnętrznej I2C.

Napisz dokładnie co tam narobiłeś.

Opublikowano
przelozylem calutkie zegary , odpiolem wtyczki , wyjolem stare i podloczylem nowe ( wtyczki te same , idealnie pasujące ) , zegarow nieotwieralem i nic niegrzebalem oczywiście .
Opublikowano

Wtyczki powyciagane , styki przeczyszczone - niestety niepomoglo .

gdzie szukać pinow od czujnika ?? ( wychodzi na to ze sygnal gdzieś ginie ) .

P.S Robert - dzieki za zaangazowanie