Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś miał problem jak w temacie? U mnie faluje najbardziej na zimnym silniku, po rozgrzaniu trochę mniej. Na diagnozie wyszło, że pływa mi ciśnienie paliwa od ok. 265 do ok. 340 bar. Z tego co wiem, to ciśnienie na wolnych obrotach powinno być w ok. 330-340 bar. Czy to nie będzie czasem wina zaworu regulacyjnego , który jest zamontowany na pompie? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Opublikowano

Widać na obrotomierzu, a w jakim zakresie, to ciężko powiedzieć bo zdechła głowica DK 2.1 i test był robiony na inpie, a tam jest problem z częstotliwością próbkowania. Jak powoli podnoszę obroty od jałowych to przestaje falować w ok. 1200 rpm, a po zdjęciu nogi z pedału znowu. Mam jeszcze jakieś przydławienia podczas przyspieszania w ok. 1500 - 2000 rpm i w momencie przydławienia ekonomizer spada np z 22 do 12 l/100km. Po jakichś 2-3 sekundach auto znowu zaczyna przyspieszać, ale jakby trochę słabiej.

Co do falowania, to udało mi się jedynie zaobserwować amplitudę ciśnienia paliwa, o czym już napisałem. Pozostałe parametry tj. masa i ciśnienie powietrza w normie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
właśnie w mojej 2,5d usunąłem tą awarie-czujnik ciśnienia na szynie.

Dzięki kolego za info. Zdradź proszę, jak zdiagnozowałeś, że to czujnik ciśnienia CR.

Opublikowano
Może też być któryś wtrysk padnięty - popatrz na korekcję.

Takie rzeczy sprawdziłem w pierwszej kolejności. Korekty poniżej +/- 0,7 , dawki wstępne i robocze w normie.

Opublikowano
Mi na początku obroty przy ZIMNYM silniku nie falowały, falowanie nasilało się przy ciepłym silniku. Korekcja wtrysków - dwa wtryski ok. 2, pozostałe ponizej 0,5. Preparat do czyszczenia wtrysków załatwił sprawę - teraz mam wszystkie wtryski ok. +/- 0,5 - 0,7.