Skocz do zawartości

Skrzynia automat, dziwne buczenie.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiatm, wczoraj w nocy wracalem z 3miasta, jadac dluzej z predkoscia 160-200km/h cos dziwnie zaczeło buczec kolo dzwigni zmiany biegów (steptronic), zatrzymalem siei ustalo, zdjelem oslone dzwigni biegow i tam jest taki jakby silniczek elektyczny ktory jak sie stoi to nie pracuje ,a czym szybciej sie jedzie to on pracuje coraz szybciej i to ona zacza wydawac ten dziwny odgłos..... CO TO JEST ZA URZADZENIE?? ZA CO ONO ODPOWIADA?? I JAK TO NAPRAWIC??

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano

Ten "silniczek" to jest tak wlasciwie elektromagnes blokujacy dzwignie przed przypadkowym przesunieciem w zaleznosci od nacisniecia pedalu

hamulca/pozycji kluczyka - nie wiem jakie dokladnie sa warunki

zadzialania w E38. W kazdym razie nie powinien wydawac zadnych

dzwiekow a na pewno juz nie w czasie jazdy - jestes pewien ze to bylo

wlasnie stamtad ? Zasadniczo jesli bieg jest juz wrzucony to mozesz

testowo odpiac na chwile zlacze od elektromagnesu i sprawdzic, czy to

jest dobra przyczyna.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Witam

Podepne sie przy okazji.

U mnie w czasie hamowania i redukcji gg,gdy schodzi na 1 /chyba /odczuwam lekkie szarpniecie taki jakby miedzy skrzynka a walem ztylu skrzyni.

Co to moze byc?Oczywiscie teoretycznie :D

pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Podepne sie przy okazji.

U mnie w czasie hamowania i redukcji gg,gdy schodzi na 1 /chyba /odczuwam lekkie szarpniecie taki jakby miedzy skrzynka a walem ztylu skrzyni.

pozdrawiam

Szukaj luzów na podporze wału lub na poduszkach dyferencjału.

Darek

Opublikowano
Witam

Podepne sie przy okazji.

pozdrawiam

Aha, jescze możesz mieć luz na sprzęgłach gumowychmiedzu skrzynią a wałem i między wałem a dyfrem.

Darek