Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Otóż mam problem z przegrzewaniem się auta.

Sprawa wygląda tak:

- po krótkiej jeździe wskazówka dobija na 3/4 i i wacha się delikatnie przekraczając 3/4 lub minimalnie cofając się ale nie ma opcji ny wskoczyła na połowę.

- w między czasie wymieniłem VISCO na nowiutkie.

- ogrzewanie działa bez zarzutów

- jedyny nieszczelny wąż wymieniłem na nowy

jakiś czas temu zapowietrzyłem układ, jednak od tamtego czasu już tyle razy cisnąłem węża że chyba ze 2 litry płynu ostro wypłynęło z odpowietrznika. Obecnie gdy dodam gazu i nacisnę węża woda tryska z odpowietrznika pełną parą.

gdy odpalę auto na parkingu i trochę pochodzi, dolna część chłodnicy i dolny wąż są zimne jednak po przejechaniu kilkuset metrów czy 1 -3 KM gdy mam już na wskaźniku 3/4 - chłodnica i dolny wąż są gorące.

Nie mam zielonego pojęcia co może być nie tak???

wielkie dzięki za wszelkie sugestie i pomoc!

Opublikowano
Może to być wina pęknietej głowicy ale na początek termostat sprawdz-zawsze to mniej roboty i mniejsze koszta,zobaczysz co wtedy sie będzie działo
Opublikowano

kolego na 90 procent nie będą to termostaty i pęknięte głowice nie wspominając już o pękniętym bloku.

jeżeli temperatura wody zmieniałaby się tak jak pokazywałaby wskazówka to nie zdążyłbyś sprawdzić temperatury płynu w chłodnicy. Jeżeli nie gotuje płynu węże termostatu nie puchną ogrzewanie działa jak należy to tak jak wspomniałem na 90 procent winna jest masa wskaźnika temperatury.wystarczy odkręcić nakrętkę wskaźnika przeczyścić i zakręcić ponownie :) powinno pomóc

pozdrawiam :D

Opublikowano

Witam i dziękuje wszystkim za podpowiedzi.

Dzisiaj odkręciłem zegary i dla pewności zapytam, czy nakrętka masy wskaźnika temperatury to ta nakrętką na zewnątrz obudowy zegarów tuż obok wtyki kabli, czy należy rozkręcić obudowę zegarów i dostać się do środka?