Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zauważyłem pewną nieprawidłowość w pracy silnika: mniejsza dynamika,nierówna praca, szczególnie po nagrzaniu albo gdy jadę z prędkością ok 120km/g gdy hamuję silnikiem i przyspieszam czuję szarpnięcie.Podłączyłem samochód do testera LOUNCH x431 ,który odnotował usterkę 062.Dodam że samochód posiada instalację gazową Stag 300.Objawy są takie same na gazie jak i na benzynie.Gdzie może leżeć przyczyna ?

Proszę o szybką odp.

Pozdrawiam. :(

Opublikowano
Nie wiem co oznacza ten kod błędu, ale z opisu wynika że problem leży gdzieś w elektronice, a nie w vanosie. Zaczął bym od sprawdzenia sondy lambda i dowiedz się co oznacza błąd 63.
Opublikowano

Diagnosta przetłumaczył to jako "pozycja zapłonu" a przyczyną jest najprawdopodobniej;

1 -czujnik położenia wału lub czujnik położenia wałka rozrządu

2-jedna z cewek zapłonowych

W tym silniku z tego co się orientuję te czujniki są takie same poza długością kabla i kątem zagięcia wtyczki.

Wypiąłem wtyczki od obu czujników zmierzyłem opór -jest taki sam między danymi pinami czyli 13,8 między skrajnymi 13,5oraz 1,1 ohm. Z tego wnoszę, że jeśli byłby który niesprawny miałby inny opór?