Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum.

Mam mały problem ze swoją X5 E53 silnik 3.0i manual z gazem.

Mianowicie chodzi o zbyt duże spalanie (obojętnie czy benzyny czy gazu) przy włączonej klimatyzacji.

Podłączyłem auto pod komputer a dokładnie sprawdziłem czas reakcji wtrysków na wolnych obrotach i wyszło mi wzrost o 30% !!!

Myślę, że to jest bardzo duża różnica. I wcale się ta zwyżka nie zmniejsza podczas jazdy, dokładnie pali o 25-30% więcej. Czy ktoś miał problem podobny do mojego?

A tak na marginesie to podam jakie mam spalanie bez klimy (chodzi o gaz) może się komuś przyda: trasa max 140km/h to 14-16L miasto 22-23L bez szaleństw.

A podaje te dane bo czytałem na tym forum, że niektórym osobom pali mniej niż dane katalogowe dla benzyny a przecież benzyny ma palić 17,8L/100km w mieście.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
moja pali na krotkich trasach (jezdze 20-30 km dziennie) w miescie 17 niezaleznie czy z klima czy bez, gdy pojezdze dluzej po miescie okolo 50 km dziennie to spada do 16. w trasie 12-14 zarowno z klima jak tez bez. generalnie klima mi nie pozera wiecej niz max 1l paliwa. gazu nie mam i nie chce miec wiec nie wiem jaki to ma wplyw na zuzycie i osiagi
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
dzięki bardzo za odpowiedź, ale chyba mam problem z alternatorem albo z regulatorem napięcia