Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Padła decyzja zakupu X1. (wcześniej miało być 1er, ale plany się zmieniły). Auto będzie nowe (ale raczej już skonfigurowane, stojące u dealera). Moje pytanie dotyczy nawigacji, gdyż nie jestem do końca pewien czy warto zawracać sobie głowę tym dodatkiem. Jeżdżę e60 z navi Professional, ale i tak zawsze na szybę przyklejam TomToma, bo po prostu mapa jest dokładniejsza i mam wgrane radary. A jak jest z najnowszą wersją navi Pro występującą w X1, X5/X6, 3er,5er,7er,1er etc? Czy można np. wgrać sobie fotoradary i jest ostrzeżenie o nich? Jak wygląda aktualizacja map? Wiem, że zapisane są na dysku twardym, ale nic poza tym.

Reasumując - wnętrze X1 z navi wygląda ładniej niż bez navi, jednakże nie wiem, czy wydatek rzędu 10k PLN ma w tym przypadku sens...

Proszę o przeniesienie do działu X1.

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

Witam,

Czy warto wydać 10k PLN na nawigację ? Hm, moim zdaniem nie, ale kupując to dostajesz dużo więcej.

W najnowszych BMW z opcją Navi dostajesz system CIC, który jest o niebo nowocześniejszy niż CCC czy M-ASK. Zmieniło się wszystko. Od nośnika (tu masz 80gb HDD) po dostawcę map, dostajesz system TeleAtlas, dokładnie ten sam co w TomTom (właściwie to nie ma już TeleAtlas bo w 2007 TomTom go wykupił).

Co do radarów to nie jestem pewien, wydaje mi się że można wgrywać bazy Becker albo TomTom, ale nawet jeśli nie, to w CIC Twój samochód ma bezpośredni dostęp do internetu przez EDGE, i może ściągać info (podobnie do TMC) z internetu. Dodatkowo dostajesz wewnętrzny dysk na muzykę i video, i trochę innych bajerów.

Dla fanów gadżetów moim zdaniem to jest opcja absolutnie konieczna :) Mam też wrażenie że aut z takim wyposażeniem w Polsce jest niewiele, a zatem, ten najmniejszy (i moim zdaniem) najładniejszy z SUVów będzie mniej tracił na wartości (a będzie na pewno, bo drogi jest horrendalnie).

Proponuję Ci jeszcze przeczytać dokładnie broszurę najnowszego systemu iDrive CIC. Masz tam wyszczególnione wszystkie opcje jakie dostajesz.

Spróbuj tez ponegocjować ze sprzedawcą, na Zachodzie o tej porze roku spokojnie dostał byś tą Navi gratis :)