Skocz do zawartości

[e36](316i)[M43] PROBLEM z odpalaniem na zimnym silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów ponownie,

Niestety mam problem z autem... Wchodzę dzisiaj do srodka wsadzam kluczyk do stacyjki. Przekręcam tradycyjnie na chwilke na zapłon wszystko swieci i działa.Zatem przekręcam kluczyk dalej a tu niespodzianka w 40 stopniowym upale... auto nie chce odpalac ! Za pierwszym razem slyszalem tylko charakterystyczny dzwiek rozrusznika ktory wydawal coraz to wyzsze tony. Odpalałem z jakieś 5 sekund i zrezygnowałem żeby dać mu czas bo widze ze nie daje rady. Proboje drugi raz znowu to samo. Po kilku minutach próbowania wkońcu auto zaczeło dawać jakieś oznaki życia a mianowicie zaczoł odzywać się silnik na bardzo niskich obrotach i wszystko zaczelo sie trzasc. Obroty utrzymywaly sie za napoziomie 100-150 i auto probowalo odpalic na stałe ale niestety dalej nie bylo efektu. Po 10 minutach odpalania postanowiłem mu "depnąć" na pedał gazu liczac na to ze auto wbije sie na wyzsze oborty i bedzie szlo juz jakos ruszyc ten silnik i tak tez sie stalo, wkoncu po ciezkim boju auto zapaliło z falujacymi obrotami pomiedzy 600-1100 az do ustabilizowania sie na 800-900 obrotach. Auto odpala normalnie i trzyma obroty na ciepłym silniku ! Podczas jazdy nie występują żadne niepokojace symptomy, auto trzyma moc i nie na spadków osiągów. Spalanie również w normie. Udałem się na lokalną obwodnicę przegazować porządnie silnik.

Żeby nie zadawać niepotrzebnych pytań powiem co zostało zmierzone i powymieniane niedawno w moim aucie:

- nie jest winny akumulator (podjechałem do kolegi który zmierzył pracę alternatora jak i stan samego akumulatora) Wynik: OK

- 2 miesiące temu wymieniane wszystkie świece zapłonowe

- wymieniony olej

- wymieniony płyn chłodniczy

- wymienione rolki napinające i naprowadzające od alternatora jak i sam pasek klinowy

- wymieniony filtr oleju

Co to może być?! Pozdrawiam..

Opublikowano

Witam

Jeśli zdarzyło Ci się to raz i nie powtarza się, to może zwyczajnie zalałeś świece przy pierwszej próbie odpalenia. Możesz podjechać podłączyć auto pod komputer,ale wydaje mi się, że poza nieistotnym błędem lambdy nie wykaże nic. Jeśli będzie się ten problem powtarzał, to wtedy zaczniesz się bardziej martwić. Poszukaj też na forum - jest bardzo dużo o możliwych problemach z odpaleniem na zimnym.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Witam ponownie,

Dziękuję za odpowiedź. No właśnie to o czym mówiłem w poprzednim poście zdarzyło mi się przed tem jeden raz i co najistotniejsze... dzieje sie to w BARDZO UPALNE dni kiedy auto jest narazone na nagrzewanie się zabójczymi temperaturami jakie ostatnio u nas szaleją. Nie wiem jak teraz jest z autem bo wlasnie jest na usuwaniu wgniecen po gradzie ale jutro zdam relacje. Powiem tylko tyle ze od tego incydentu z Niedzieli nie mialem problemow z odpalaniem auta natomiast niepokoi mnie jedna rzecz a mianowicie ze auto zaczelo mi glosno chodzic... :/ Gdy jade z otwarta szybą i dodaje gazu slysze spod auta dzwiek łudzaco przypominajacy TURBINE... i to mnie wlasnie niepokoi... dodatkowo zauwazylem ze przy odpalaniu jest taki moment ze jak wskazówka leci w górę tak jakby zatrzymuje sie na ulamek sekundy by za chwilę już leciec znowu dalej normalnym torem az spowrotem na nominalne 800 obr.. nie wiem jak to powiedziec zeby nie wprowadzic nikogo w błąd... nie chodzi mi o falowanie obrotow ale efekt jakby słabego procesora w komputerze który gubi w pewnym momencie FPS'y "tnąca grafika w komputerze" i dzieje sie to bardzo szybko... Oprocz tego zauwazylem ze auto glosniej odpala niz dawniej i wogle wszystko glosniej chodzi... Tak jak wiekszosc userow 316i mam tez problem cykajacych zaworów i popychaczy a co za tym idzie boje sie ze rozrząd właśnie powoli kończy swój żywot... ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?

Pozdrawiam