Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nic nie pomaga i nie mam już pomysłów:( wczoraj jeździłem znajomego identyczną bemką ten sam rok taka sama skrzynia ten sam silnik i u niego ekonomizer zachowuję się tak jak należy a nie od razu ze startu leci do samego końca :) i jeszcze jedną ciekawą rzecz zauważyłem jak ustawie na komputerze żeby pokazywało średnie spalanie to przykładowo jak mam 9,5 l/100km i stoi na luzie to po kilku minutach mimo iż chodzi na wolnych obrotach średnie spalanie zaczyna rosnąć :? ???

p.s. Piszczy mi dosyć mocno któraś rolka czy też napinacz, myślicie że może być zatarte łożysko i tak obciąża silnik że aż spalanie wzrosło ???

Piszcie co myślicie może wspólnymi siłami coś wymyślimy :)

Opublikowano
Co do spalania średniego na postoju to ten błąd w algorytmie mają wszystkie BMW, komputer liczy, że spalasz paliwo i nie pokonujesz żadnego dystansu, więc dla niego spalanie średnie dąży do nieskończoności. Możesz sobie zrobić test, wyzeruj średnie spalanie i zostaw auto na postoju, po chwili będziesz miał spalanie średnie 99.9 L/100km. W innych autach jeżeli auto się nie porusza, to komputer nie wlicza tego do spalania średniego. Dlatego w BMW komputer pokazuje takie gigantyczne spalanie w korkach, u mnie przy dużym korku to nawet dochodzi o 40L/100km, gdzie w rzeczywistości jest około 22L/100km.
pozdrawiam Bartek